Category: "Spel"

Matrix Online

Link: http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/external-search?tag=scifinytt-21&keyword=Matrix%20Online&mode=blended

Är det någon filmserie som skulle passa bra att göra ett onlinespel på så är det Matrix-trilogin. Och nu är den här...

Innan vi börjar bör jag kanske säga att jag är en av dem som gillar alla tre filmerna i trilogin (ja, även del 2 och 3), så om jag är lite väl optimistisk så finns det en orsak.

Efter att man installerat spelet så får man krångla sig igenom en registeringsprocess och skapa en karaktär. Min blev en väldigt blutig kille med tatueringar och snygg tuppkam. Solglasögonen var givetvis också ett måste. Största svårigheten i karaktärsskapandet kom sist, att försöka hitta ett namn på karaktären som inte redan används. Efter ett 20-tal försök så lyckades jag dock hitta ett.

Spelet startar med en liten sekvens där man får välja mellan de två pillren, man vaknar upp i den "riktiga världen" och får sedan genomgå en liten träningsrunda för att man skall vänja sig vid kontrollerna. Därefter så är det bara att plugga in sig...

Spelet verkar stort. Hur stort vet jag inte riktigt eftersom jag knappast lyckades undersöka allt. Runt omkring i staden man är i så finns det diverse gängmedlemmar som man kan ge sig på för att skaffa erfarenhetspoäng. Dessutom finns möjligheten att utföra diverse uppdrag för att öka sina poäng. Spelet flyter på bra. Snygg grafik och inga större problem med kontrollerna vad jag kunde finna, men så satt jag på en bra dator och en 10-megabitslina också.

Ett Matrixspel skulle nog inte vara komplett utan slagsmål. Här kommer dock en sak som kanske irriterar några. Man slåss genom att välja vad man vill göra med hjälp av några ikoner på skärmen. Man väljer vad karaktären skall göra och denne gör då detta själv. För mig passade det utmärkt, eftersom jag aldrig varit bra på att styra gubbar i slagsmål. Detta har åratals svärande över diverse Mortal Kombat-spel lärt sig.

Naturligtvis så är staden också befolkad av diverse datorstyrda personer. Dock så är det inte speciellt ofta man får nåt vettigt ur dem ifall man pratar med dem. Dessutom finns också de andra spelarna. Rätt roligt att stå och titta på när en annan karaktär slåss mot nån gängmedlem för övrigt.

Jag fick en stark Deja Vu-känsla när jag spelade det dock. Redan 1979 så kom MUD (MultiUser Dungeon) ut. Detta är ett rent textbaserat spel där man kutar omkring i en fantasy-värld, hittar prylar, träffar på andra spelare, slåss mot diverse monster och försöka kämpa sig upp i rang. Alltså exakt samma upplägg som Matrix Online. Fast utan grafik då. Detta ser jag dock inte som någon nackdel, utan det är mer regel än undantag att MMORG:s är uppbyggda just så på grund av att detta fungerar.

En irritation finns dock: Det är väldigt krångligt att avbryta avsluta kontot, ifall man inte vill fortsätta betala den dryga hundringen i månaden som det kostar. Man är tvungen (i alla fall för tillfället) att ringa England för detta.

Slutlig bedömning: Gillar man Matrix så är detta ett rätt kul spel. Välgjort och snyggt.

Betyg: 8 (av 10)

Tack till waytoblue för recensionsexemplaret.

Diskutera detta på forumet