Category: "TV"

Tankar - Star Trek: Discovery avsnitt 1 och 2 (The Vulcan Hello/Battle at the Binary Stars)

Star Trek Discovery är äntligen här!

Första intrycket: Specialeffekterna har kommit lång väg. Man såg detta redan när man följde evolutionen från första säsongen av The Next Generation till sista säsongen av Enterprise. Väldigt snyggt filmat dessutom, även det något som man inte alltid varit van vid som Trek-fan.

Det märks att mycket hänt sedan Enterprise slutade. Star Trek har aldrig sett så här bra ut.

Nu är dock specialeffekterna i sig inte speciellt viktig i sig. Det är trevligt att se en Star Trek-serie se så pass bra ut, men handlingen är det viktiga.

Andra intrycket: De har designat om Klingonerna. Igen. Nåväl, detta har skett flera gånger förut, så inga problem från min sida. De kunde kanske tala lite snabbare för min smak. Här finns också ett av mina få (små)problem med piloten. Tycker att Klingonscenerna var lite väl många och utdragna för så pass korta avsnitt. Men å andra sidan är nog tanken att man skall få lite mer insikt i hur de tänker och vad deras planer är. Och kul referens till "The Black Fleet" för en boknörd som mig. En referens jag inte hade väntat mig.

Knepigt beslut att göra de två första avsnitten en slags prolog till själva serien. Man ser inte ens skeppet Discovery under dessa två avsnitt. Om man tänker i boktermer så var detta prologen, och nästa avsnitt är början av kapitel ett.

Det brukar alltid vara en gästkaraktär från den förra serien med i piloten till en ny Star Trek-serie (McCoy i Next Generation, Picard i Deep Space Nine osv). Denna gång tar Sarek får ta den rollen, som fadersfigur och mentor till det som hittills är huvudpersonen, Michael Burnham (trots namnet, en kvinna, vilket är väldigt Star Trek). Vi får följa henne när hon ställs inför en utmaning som närmast nog kan beskrivas som ett myteri när Klingonerna försöker att ena sig och tar sig an Federationen.

Det är svårt att riktigt säga riktigt hur jag känner än. Jag gillade de två första avsnittet, men detta verkar inte bli en "Monster of the Week"-serie, vilket innebär att karaktärsutveckling och handlingen framöver kommer att bestämma detta. Man dömer ju oftast inte en bok på prologen. Dock så är det viktigt att denna prolog ger mersmak, så man fortsätter titta. Vilket jag tycker att Discovery lyckats med.

Som en gammal Star Trek-fan som var med redan innan Star Trek var coolt i Sverige (om det nu någonsin blev det, men låt oss säga mindre obskyrt) så ser jag med gillande på vad jag hittills sett. Star Trek har alltid varit progressivt, och det fortsätter det även vara i den här tappningen. Sedan kommer kanske folk att klaga på att allt är mycket mer avancerat än i originalserien, trots att detta utspelar sig tio år innan, men förhoppningsvis så tog Enterprise den värsta stöten i den frågan.

Skall man jämföra med någon tidigare säsong så känns hittills Star Trek: Enterprise säsong 3 som det närmaste man kan jämföra med. Det var då som Enterprise blev riktigt bra. Tyvärr för sent, men alla Trekkers/Trekkies borde vid det här laget veta att ingen Star Trek-serie blir bra förrän mot slutet av säsong 2/början av säsong 3.

Kanske och förhoppningsvis så bryter Discovery denna trend. Det börjar i alla fall bra och är enligt min mening det bästa pilotavsnittet till en Star Trek-serie hittills.

Jag återaktiverade mitt Netflix-konto för detta. Vi får hoppas att resten av serien blir lika stark eller starkare framöver. Baserat på trailern för resten av säsongen (finns på youtube för spoilerhundar som mig) så ser det ut som detta skulle vara fallet.

Så, Yay, två bra Space Opera-serier som jag följer nu. Den andra är ju givetvis "The Expanse"... Discovery passar alldeles utmärkt som utfyllnad mellan Game of Thrones säsong 7 och The Expanse säsong 3. Tyvärr är det ju bara 15 avsnitt den här säsongen. Man har ju vant sig vid mer när det gäller Star Trek. Men å andra sidan - 15 avsnitt är ju rätt mycket i dagens TV-klimat, där många SF/Fantasy-serier ligger på omkring 10 avsnitt/säsong.

Diskutera detta på forumet

Och den trettonde Doctorn är...

Ja, utan att spoila någonting själv så kan ni se på reveal-videon själv.. :)

 

Själv är jag rätt nöjd med valet, om man säger så. Inte lika förtjust i Chibnall (baserat på hans tidigare Doctor Who/Torchwood-avsnitt), men förhoppningsvis så överraskar även han.

Diskutera detta på forumet

Star Trek: Discovery-trailern är även den här...

Det finns säkert bättre ställen att hitta den på, men länkar till den på streamable för detta.

Kan tilläggas att serien fått ytterligare två avsnitt i säsong 1, vilket innebär att säsong 1 kommer att bestå av 15 avsnitt istället för de ursprungliga 13.

Diskutera detta på forumet

The Expanse, MST3K, Doctor Who och Wheel of Time

Det ser ut som om det är Sony som kommer att göra ett försök att göra en TV-serie as "Wheel of Time" ("Sagan om Drakens Återkomst" på svenska). Låt oss innerligt hoppas att det blir mer av "Game of Thrones"-kvalité och inte elände som "Shannara" eller "The Seeker".

Jag är säker på att det kan göras en bra TV-serie av detta, om bara viljan och kvalitén hos skaparna finns.

För er som är intresserade av ljudböcker, och har lite smådimmiga minnen av serien (eller av någon anledning aldrig läst dem) så ges serien för tillfället ut som ljudböcker. Har själv börjat lyssna på dem nu. Antagligen stoppar de dock där den svenska utgivningen övergavs (efter bok 11, vilket innebär bok 22 i Sverige) men man kan ju hoppas att utgivningen blir en sådan succé att även de tre sista böckerna äntligen kommer ut på svenska (speciellt som dessa tre är fruktansvärt bra).

The Expanse säsong 2 är nu tyvärr slut, som tidigare meddelat så kommer det dock en säsong tre nästa år. Lyckligtvis så har nu Doctor Who äntligen startat upp igen efter det långa uppehållet, så nu har man en ny säsong att se fram emot,

Kan också påpekas att nystarten av Mystery Science Theater 3000 nu finns på Netflix. Inte lika bra som Red Letter Media, men ändock en klassiker som återuppstått.

 

 

 

 

 

Diskutera detta på forumet

The Expanse får en tredje säsong

Livet är bra för en SF-fan just nu. Inte nog med att Star Trek: Discovery snart kommer, The Expanse (min nya favoritserie inom genren) är just nu mitt i säsong 2, men har redan fått löfte om att säsong 3 blir av.

Även denna säsong kommer att bestå av 13 avsnitt (till skillnad från säsong 1, som bara hade 10).

The Expanse bygger på bokserien av James S. A. Corey, och den första boken i serien blev nominerad för en Hugo 2012.

Diskutera detta på forumet

Star Trek: Discovery

Japp, nya Star Trek-serien har nu fått ett namn, och en liten teaser på hur skeppet skall se ut har dykt upp på Youtube.

Om ryktena stämmer så kommer serien att utspela sig i "vanliga" Star Trek-universumet (till skillnad från filmerna).

Apropå filmer, så hoppas jag inte att ni missat att "Star Trek Beyond" nu haft premiär, och fått väldigt bra recensioner vad jag sett.

En fjärde JJ-Trek film är dessutom på g, så vi har iaf nog inte sett det sista av Kelvin-tidslinjen.

Diskutera detta på forumet

Wheel of Time kommer äntligen på TV (hoppas vi)

Uppenbarligen så har det arbetats på att få igång den där TV-serien som många WOT-fans har längtat efter.

Sedan hur bra den kommer att bli är en helt annan fråga. Om ni minns så släpptes ju en sorts "pilot" på betald reklamtid mitt i natten för ett tag sedan, i ett försök av Red Eagle Entertainment att behålla licensen, men jag är inte riktigt säker på att det är dem bakom detta eller någon annan.

Läs mer här

Diskutera detta på forumet

Hugo-nomineringarna är här!

Och, precis som förra året så har Sad Puppies och Rabid Puppies bestämt sig för att blanda sig i nomineringsprocessen. Men det (faktiskt för mig rätt roande) resultatet att "Space Raptor Butt Invasion" av en viss Chuck Tingle nominerats som bästa novell.

Kommer naturligtvis inte att vinna, även om herr Chuck själv snabbt firade genom att skriva ännu en "bok" som passande nog heter "Slammed In The Butt By My Hugo Award Nomination".

Tingle själv uppdaterade sin bio på Amazon med att titulera sig "Hugo Award nominee Dr. Chuck Tingle".

Inga länkar, eftersom inget jag skulle kunna länka är arbetssäkert, men Google är er behjälpliga om ni vill utforska även de mer bizarra delarna av Hugo-nomineringarna.

Det har ju faktiskt funnits en del knepiga nomineringar förr, (minns ni nomineringen för "Gollums Acceptance Speech"?) och det finns fortfarande en hel del bra på röstsedeln, så jag är inte allför oroad för det slutliga resultatet.

Här hittar ni alla nomineringarna

Vinnaren kommer att presenteras på Worldcon i Kansas City, USA.

Minns också att Helsingfors kommer att vara värd för Worldcon 2017. Jag skall dit. Passa på ni också nu när det är så pass nära. Då har ni också chansen att nominera och rösta på vad ni tycker har varit det bästa inom SF och Fantasy det senaste året. Plus träffa författare, andra nördar och allt annat som ingår.

Länk för intresserade av detta: Helsinki 2017

Diskutera detta på forumet

Ny Star Trek-serie

Uppenbarligen så var det dags igen, Star Trek reser sig ur askan (nåväl, filmträsket då) och kommer tydligen att visas på CBS all Access med start 2017. Och givetvis säljas till diverse TV-kanaler då.

Läs mer här

Diskutera detta på forumet

Hugo awards och Finland!

Så, i Worldcon Spokane, USA är nu slut. Tyvärr var jag inte där, men min andra Worldcon kommer absolut att vara 2017, av den enkla anledningen att Helsinki 2017 lyckades vinna budet! Så glid över till Worldcon75 och fundera på att åka dit, nu när det är så nära.

Hugon i år var lite kontroversiell, mest på grund av att vissa grupperingar som ansåg sig vara underrepresenterade bestämde sig för att försöka engagera sina trupper, och de lyckades rätt bra i nomineringsfasen. Mindre bra i röstningsfasen, naturligtvis. Men det ser ändå ut som om det kommer vissa förändringar om två år hur nomineringarna utses.

Nå, här är iaf vinnarna i Hugon. "No Award" hade ett riktigt bra år i år just på grund av de personer nämnd ovan, men de största kategorierna klarade sig rätt oskadda.

See you in Finland... Ja, och givetvis nästa års Swecon!

Diskutera detta på forumet

Ny U.N.I.T-serie från Big Finish med Jemma Redgrave

För er som inte ser Doctor Who så kanske detta är en non-issue, men det är första gången som Big Finish ens fått röra på en karaktär som tillkommit efter att serien återuppstod 2005.

Jag personligen har länge hoppats på att Big Finish, som bland annat gör dramatiserade ljudböcker som fortsätter äventyren med doktor 4-8 (de ännu levande skådespelarna från eran 1963-1989), skulle få tillgång till resten av doktorerna någon gång.

Nyheten

Diskutera detta på forumet

Wheel of Time Tease

Uppenbarligen har någon slags pilot för Wheel of Time visats på amerikansk TV inatt, till allas (inklusive alla WoT-nyhetssiters och Brandon Sandersons) förvåning.

Det låter inte som om det var speciellt bra (en halvtimme lång, ingen promotion, sändes mitt i natten och aningarna om att detta producerades enbart för att produktionsbolaget skall få behålla rättigheterna) men jag planerar i alla fall att se det.

Läs mer om det på Reddit

Diskutera detta på forumet

Twin Peaks återkommer

2016 så återkommer Twin Peaks på Showtime med nio nya avsnitt (förhoppningsvis mer efter det, givetvis).

Vilket passar ypperligt för oss som minns att Laura Palmer lovade Agent Cooper i originalserien att de skulle ses om 25 år.

Både Lynch och Frost är tillbaka, och förhoppningsvis så kan vi äntligen få reda på vad som hände med agent Cooper där i sista avsnittet av säsong 2.

Så, dags att se om originalserien och filmen snart. :D

Diskutera detta på forumet

"Shannara"-TV-serien officiellt upplockad av MTV

Efter framgången med "Game of Thrones" så har jag personligen hoppats på att flera skall hoppa på bandvagnen och producera mer fantasy-TV baserat på böcker.

Vägen från intresse till produktion är dock väldigt lång och krokig men nu så har Terry Brooks och MTV lyckats. Första säsongen av Shannara-serien kommer att bygga på andra boken "Elfstones of Shannara" och bestå av 10 avsnitt.

Nu väntar jag bara på den där "Wheel of Time"-serien jag vill skall hända!

Källa

Diskutera detta på forumet

Doctor Who Humble Bundle

humblebundle.com har gett sig in i Doctor Who-träsket och erbjuder ett gäng Doctor Who-serier för ett belopp du själv bestämmer (dock över en viss summa om man vill ha allt).


Erbjudandet pågår i 14 dagar, och det verkar som om det kan dyka upp mer under resans gång. $15 för 60 nummer låter dock bra, och de erbjuds i alla format inklusive mobi (Kindle) och epub.


Länk till sidan


Diskutera detta på forumet

Golden Globe 2014

Galan innan årets gala - Oscarsgalan - har gått av stapeln i natt svensk tid. Några vinnare är "12 Years a Slave", "American Hustle", "Gravity", Leonardo di Caprio ("The Wolf of Wolf Street") och Elizabeth Moss ("Top of the Lake").

Alla vinnare

Diskutera detta på forumet

Nio förlorade Doctor Who-avsnitt upphittade

Elva gamla Doctor Who-avsnitt från 60-talet har hittats på en TV-station i Nigeria. Två av de upphittade finns redan i BBC:s arkiv, vilket innebär att det är nio "nya" avsnitt. Detta innebär att äventyret "Enemy of the World" är komplett (6 20-minutersavsnitt), och bara ett avsnitt från "Web of Fear" saknas (även där var det 6 avsnitt, varav det saknade nu har återskapats med hjälp av snapshots som redan fanns i BBC:s arkiv och ljudspåret från avsnittet).

Avsnitten säljs från och med midnatt på iTunes, olyckligtvis så har vi i Sverige inte tillgång till TV-serier, men DVD-utgåvor kommer så småningom.

Bakgrund: BBC hade under 70-talet som vana att förstöra gamla avsnitt av TV-serier för att få plats med nya. Detta var trots allt före videons tid, och man ansåg att man inte hade någon nytta av avsntten efter reprisomgången och försäljning av säsongerna till andra länder var slutförda. När detta elände upphörde, så saknades så gott som allt med första och andra doktorn (1963-1969), men en hel del luckor lyckades tätas genom att TV-stationer som köpt avsnitten återlämnade dem.

Efter detta fynd så saknas dock fortfarande 97 avsnitt, men hoppet finns att man hittar fler. Från starten så har det sänts omkring 800 avsnitt om man räknar med den nya TV-serien som startade 2005.

Källa

Diskutera detta på forumet

Golden Globe Awards 2013

I natt gick galan av stapeln som sägs kan ge en fingervisning hur det kommer att gå på Oscarsgalan i februari. Ja, vad tror ni? Vinnare blev bl a "Argo", "Les Misérables", "Amour", "Brave", Daniel  Day-Lewis ("Lincoln"), Christoph Walz ("Django Unchained") och Jessica Chastain ("Zero Dark Thirty"). Och Quentin Tarantino blev belönad för manuset till "Django Unchained".

I TV-världen gick det bra för både "Homeland", "Girls" och "Game Change".

Se hela listan på goldenglobes.org

Diskutera detta på forumet

Netflix lanseras i Sverige

Innan slutet av 2012 kommer Netflix att erbjuda streaming av filmer och tv-serier i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Källor: Bloomberg Businessweek, Moviezine

Här kan du registrera dig för att få meddelande om när tjänsten finns tillgänglig

Diskutera detta på forumet

Viasat Film har en vecka med SF-tema

Den 23-29 juni så kommer Viasat Film att visa diverse SF-filmer för intressade.

Följande filmer kommer att visas:

23/7
20.00: The Adjustment Bureau IMDB
22.00: Impostor IMDB

24/7
20.00: TRON: Legacy IMDB
22.00: Natural City IMDB

25/7
20.00: Priest IMDB
22.00: Resident Evil: Afterlife IMDB

26/7
20.00: I Am Number Four IMDB
22.00: Source Code IMDB

27/7
20.00: Paul IMDB
22.00: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy IMDB

28/7
20.00:Apollo 18 IMDB
22.00: Battle Los Angeles IMDB

29/7
20.00: Attack the Block IMDB
22.00: Skyline IMDB

Förhoppningsvis är alla IMDB-länkar korrekta.. :)

Diskutera detta på forumet

Trailer till säsong 3 av Walking Dead

Zombie-serien har, som ni kanske vet, fått en tredje säsong. Och här kommer trailern till denna. Säsongen har premiär den 14:e oktober i USA.

Diskutera detta på forumet

Canal+ byter namn till C More

Namnbytet träder i kraft 4 september i år och de lovar fler filmer och tv-serier. Större HD-utbud, 3D plus tillgängligt på datorn, mobilen och surfplattan.

Läs mer på canalplus.se

 

Diskutera detta på forumet

Irländsk Terry Pratchett-intervju

Terry Pratchett dök nyligen upp på den irländska "Late Late Show" och blev intervjuad bland annat om sin sjukdom.

Ni kan hitta programmet här: http://www.rte.ie/player/#v=1148112

Intervjun börjar ungefär 18 minuter in i programmet.

Diskutera detta på forumet

TV4 Science Fiction läggs ner

TV4 Science Fiction läggs ner och ersätts av TV4 Fakta XL. Premiär i augusti och samtidigt upphör sändningarna från TV4 Science Fiction.

Källa: Dagens Media

Diskutera detta på forumet

Nomineringarna för Hugo Awards 2012 är här!

Här följer nomineringarna. Kul att se att Doctor Who fortsätter att dominera "Best Dramatic Presentation, Short Form".

Best Novel
Among Others, Jo Walton (Tor)
A Dance With Dragons, George R. R. Martin (Bantam Spectra)
Deadline, Mira Grant (Orbit)
Embassytown, China Miéville (Macmillan / Del Rey)
Leviathan Wakes, James S. A. Corey (Orbit)

Best Novella
Countdown, Mira Grant (Orbit)
“The Ice Owl”, Carolyn Ives Gilman (The Magazine of Fantasy & Science Fiction)
“Kiss Me Twice”, Mary Robinette Kowal (Asimov’s)
“The Man Who Bridged the Mist”, Kij Johnson (Asimov’s)
“The Man Who Ended History: A Documentary”, Ken Liu (Panverse 3)
Silently and Very Fast, Catherynne M. Valente (WSFA)

Best Novelette
“The Copenhagen Interpretation”, Paul Cornell (Asimov’s)
“Fields of Gold”, Rachel Swirsky (Eclipse Four)
“Ray of Light”, Brad R. Torgersen (Analog)
“Six Months, Three Days”, Charlie Jane Anders (Tor.com)
“What We Found”, Geoff Ryman (The Magazine of Fantasy and Science Fiction)

Best Short Story
“The Cartographer Wasps and the Anarchist Bees”, E. Lily Yu (Clarkesworld)
“The Homecoming”, Mike Resnick (Asimov’s)
“Movement”, Nancy Fulda (Asimov’s)
“The Paper Menagerie”, Ken Liu (The Magazine of Fantasy and Science Fiction)
“Shadow War of the Night Dragons: Book One: The Dead City: Prologue”, John Scalzi (Tor.com)

Best Related Work
The Encyclopedia of Science Fiction, Third Edition, edited by John Clute, David Langford, Peter Nicholls, and Graham Sleight (Gollancz)
Jar Jar Binks Must Die…and other Observations about Science Fiction Movies, Daniel M. Kimmel (Fantastic Books)
The Steampunk Bible: An Illustrated Guide to the World of Imaginary Airships, Corsets and Goggles, Mad Scientists, and Strange Literature, Jeff VanderMeer and S. J. Chambers (Abrams Image)
Wicked Girls (CD), Seanan McGuire
Writing Excuses, Season 6 (podcast series), Brandon Sanderson, Dan Wells, Howard Tayler, Mary Robinette Kowal, and Jordan Sanderson

Best Graphic Story
Digger, by Ursula Vernon (Sofawolf Press)
Fables Vol 15: Rose Red, by Bill Willingham and Mark Buckingham (Vertigo)
Locke & Key Volume 4: Keys To The Kingdom, written by Joe Hill, illustrated by Gabriel Rodriguez (IDW)
Schlock Mercenary: Force Multiplication, written and illustrated by Howard Tayler, colors by Travis Walton (The Tayler Corporation)
The Unwritten (Volume 4): Leviathan, created by Mike Carey and Peter Gross, written by Mike Carey, illustrated by Peter Gross (Vertigo)

Best Dramatic Presentation, Long Form
Captain America: The First Avenger, screenplay by Christopher Markus and Stephan McFeely; directed by Joe Johnston (Marvel)
Game of Thrones (Season 1), created by David Benioff and D. B. Weiss;
written by David Benioff, D. B. Weiss, Bryan Cogman, Jane Espenson, and George R. R. Martin; directed by Brian Kirk, Daniel Minahan, Tim van Patten, and Alan Taylor (HBO)
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, screenplay by Steve Kloves; directed by David Yates (Warner Bros.)
Hugo, screenplay by John Logan; directed by Martin Scorsese (Paramount)
Source Code, screenplay by Ben Ripley; directed by Duncan Jones (Vendome Pictures)

Best Dramatic Presentation, Short Form
Doctor Who, ”The Doctor’s Wife”, written by Neil Gaiman; directed by Richard Clark (BBC Wales)
“The Drink Tank’s Hugo Acceptance Speech”, Christopher J Garcia and James Bacon (Renovation)
Doctor Who, ”The Girl Who Waited”, written by Tom MacRae; directed by Nick Hurran (BBC Wales)
Doctor Who, ”A Good Man Goes to War”, written by Steven Moffat; directed by Peter Hoar (BBC Wales)
Community, ”Remedial Chaos Theory”, written by Dan Harmon and Chris McKenna; directed by Jeff Melman (NBC)

Best Semiprozine
Apex Magazine, edited by Catherynne M. Valente, Lynne M. Thomas, and Jason Sizemore
Interzone, edited by Andy Cox
Lightspeed, edited by John Joseph Adams
Locus, edited by Liza Groen Trombi, Kirsten Gong-Wong, et al.
New York Review of Science Fiction, edited by David G. Hartwell, Kevin J. Maroney, Kris Dikeman, and Avram Grumer

Best Fanzine
Banana Wings, edited by Claire Brialey and Mark Plummer
The Drink Tank, edited by James Bacon and Christopher J Garcia
File 770, edited by Mike Glyer
Journey Planet, edited by James Bacon, Christopher J Garcia, et al.
SF Signal, edited by John DeNardo

Best Fancast
The Coode Street Podcast, Jonathan Strahan & Gary K. Wolfe
Galactic Suburbia Podcast, Alisa Krasnostein, Alex Pierce, and Tansy Rayner Roberts (presenters) and Andrew Finch (producer)
SF Signal Podcast, John DeNardo and JP Frantz (presenters), Patrick Hester (producer)
SF Squeecast, Lynne M. Thomas, Seanan McGuire, Paul Cornell, Elizabeth Bear, and Catherynne M. Valente
StarShipSofa, Tony C. Smith

Best Editor, Long Form
Lou Anders
Liz Gorinsky
Anne Lesley Groell
Patrick Nielsen Hayden
Betsy Wollheim

Best Editor, Short Form
John Joseph Adams
Neil Clarke
Stanley Schmidt
Jonathan Strahan
Sheila Williams

Best Professional Artist
Dan dos Santos
Bob Eggleton
Michael Komarck
Stephan Martiniere
John Picacio

Best Fan Artist
Randall Munroe
Spring Schoenhuth
Maurine Starkey
Steve Stiles
Taral Wayne

Best Fan Writer
James Bacon
Claire Brialey
Christopher J. Garcia
Jim C. Hines
Steven H Silver

The John W. Campbell Award for Best New Writer
Mur Lafferty
Stina Leicht
Karen Lord
Brad R. Torgersen
E. Lily Yu

Diskutera detta på forumet