Category: "Kongresser"

Hugo Award-vinnarna

Midamericon 2 i Kansas är nu avslutad, och detta innebär bland annat att årets Hugo-vinnare har utsetts.

Hitta hela lista här

Det var som vanligt de senaste åren lite drama bland nomineringarna, eftersom vissa konservativa krafter inom fandom försöker att skruva nomineringarna lite åt sitt håll (och ibland trolla genom att nominera Chuck Tingle.. :p) Får se om det blir lite lugnare nästa år i och med att vissa justeringar i nomineringsprocessen kommer att ske då, om jag förstått saken rätt.

Appropå nästa år, så vet ni väl att Finland kommer att vara värdar för nästa års Worldcon, så är ni intresserade så får ni aldrig en bättre chans att få uppleva en världskongress i science fiction och fantasy. Hemsidan för Worldcon 75 ligger här.

Jag skall dit. Häng gärna med, vet jag. Att ta sig till Helsingfors är ju inte speciellt svårt från Sverige.

Diskutera detta på forumet

Hugo-nomineringarna är här!

Och, precis som förra året så har Sad Puppies och Rabid Puppies bestämt sig för att blanda sig i nomineringsprocessen. Men det (faktiskt för mig rätt roande) resultatet att "Space Raptor Butt Invasion" av en viss Chuck Tingle nominerats som bästa novell.

Kommer naturligtvis inte att vinna, även om herr Chuck själv snabbt firade genom att skriva ännu en "bok" som passande nog heter "Slammed In The Butt By My Hugo Award Nomination".

Tingle själv uppdaterade sin bio på Amazon med att titulera sig "Hugo Award nominee Dr. Chuck Tingle".

Inga länkar, eftersom inget jag skulle kunna länka är arbetssäkert, men Google är er behjälpliga om ni vill utforska även de mer bizarra delarna av Hugo-nomineringarna.

Det har ju faktiskt funnits en del knepiga nomineringar förr, (minns ni nomineringen för "Gollums Acceptance Speech"?) och det finns fortfarande en hel del bra på röstsedeln, så jag är inte allför oroad för det slutliga resultatet.

Här hittar ni alla nomineringarna

Vinnaren kommer att presenteras på Worldcon i Kansas City, USA.

Minns också att Helsingfors kommer att vara värd för Worldcon 2017. Jag skall dit. Passa på ni också nu när det är så pass nära. Då har ni också chansen att nominera och rösta på vad ni tycker har varit det bästa inom SF och Fantasy det senaste året. Plus träffa författare, andra nördar och allt annat som ingår.

Länk för intresserade av detta: Helsinki 2017

Diskutera detta på forumet

Hugo awards och Finland!

Så, i Worldcon Spokane, USA är nu slut. Tyvärr var jag inte där, men min andra Worldcon kommer absolut att vara 2017, av den enkla anledningen att Helsinki 2017 lyckades vinna budet! Så glid över till Worldcon75 och fundera på att åka dit, nu när det är så nära.

Hugon i år var lite kontroversiell, mest på grund av att vissa grupperingar som ansåg sig vara underrepresenterade bestämde sig för att försöka engagera sina trupper, och de lyckades rätt bra i nomineringsfasen. Mindre bra i röstningsfasen, naturligtvis. Men det ser ändå ut som om det kommer vissa förändringar om två år hur nomineringarna utses.

Nå, här är iaf vinnarna i Hugon. "No Award" hade ett riktigt bra år i år just på grund av de personer nämnd ovan, men de största kategorierna klarade sig rätt oskadda.

See you in Finland... Ja, och givetvis nästa års Swecon!

Diskutera detta på forumet

Archipelacon avklarad och GRRM-video från SF-bokhandeln

Mitt årliga kongress-besök är avklarat, och Archipelacon på Åland var ärligt talat nog den bästa SF-kongress jag varit på hittills.

Innan George R. R. Martin begav sig över till Åland för att vara en av hedersgästerna så gjorde han ett uppehåll i Stockholm och gjorde en Q&A på SF-bokhandeln. Dessa har nu lagt ut en video av frågestunden:

Diskutera detta på forumet

Hugo-nomineringarna...

Hugonomineringarna har nu avslöjats, och det ser ut som om årets nomineringar har blivit lite kontroversiella. Detta tydligen på grund av att den mer konservativa falangen nu efter, vad jag förstår, tredje försöket har lyckats få med en bunt av "sina" nomineringar.

Detta har givetvis gjorts förut, utan större framgångar (se till exempel förra året med Larry Correias bok och Vox Days novell och 1987 då Ron Hubbard nominerades för "Black Genesis")

I år verkar de dock lyckats, och många av nomineringarna kommer just från deras lista.

Nomineringarna.

Hugon kommer att delas ut på Worldcon 2015 (Sasquan) i Spokane, Washington.

Diskutera detta på forumet

Loncon 3/Worldcon avklarad, Archipelacon-nyheter

Jag har nyligen kommit hem från Loncon 3, världskongressen som i år hölls i England.

Inga av de jag röstade på i Hugon vann :(. Nåväl. Vinnarna hittar ni här.

Nästa kongress jag med säkerhet kommer att åka på är Archipelacon, Mariehamn den 25-28 juni, 2015. På Loncon så annonserades det att den tredje hedersgästen där (förutom tidigare annonserade Johanna Sinisalo och Karin Tidbäck) kommer att bli George R. R. Martin.

Diskutera detta på forumet

Hugo-nomineringarna klara

Hugonomineringarna inför Worldcon i London är klara. Ni kan hitta listan över årets nomineringar här och nomineringarna för 1939 års Retro Hugo här: här.

Ni kan se en video där nomineringarna presenteras här.

Några kommentarer angäende nomineringarna jag sett/läst nu när jag faktiskt kommer att åka ner till London och faktiskt kan rösta för första gången i mitt liv:

Best Novel:
Som ni ser så har hela "Wheel of Time" (Sagan om Drakens Återkomst) nominerats. Detta på grund av en regel där ett flerpartsverk kan nomineras ifall ingen av de tidigare delarna nominerats tidigare. Sista boken i serien ("Memory of Light") kom ut i Januari 2013. Att observera är att alla som röstar får ett röstpaket med alla nominerade böcker för att det skall vara möjligt att kunna läsa alla nomineringar innan det är dags att rösta, och TOR har meddelat att hela serien kommer att delas ut till de som är röstberättiga.

Best Novelette:
Lite kontroversiellt i år är att ett verk av Vox Day nominerades i "Best Novelette"-kategorin. Varför han är kontroversiell kan läsas på Wikipedialänken. Min åsikt är att vem som helst kan nomineras, men det är nog betydigt värre att vinna. Själv skall jag sätta mig och försöka klura ut vilka jag skall rösta på.

Diskutera detta på forumet

Swecon 2013

2013 års Swecon, Fantastika 2013, kommer att drabba Sverige den 18-20 oktober

Så, om ni vill träffa/lyssna på Jo Walton, Lavie Tidhar, Karin Tidbäck, John Meaney, Michael Cobley och givetvis sist men inte minst mig själv (:p) så ta er ut till Dieselverkstaden i Sickla under den helgen.

Paneler, bokbord, författarintervjuer med mycket mera utlovas som vanligt...

Letar ni efter mig där så hitta den där skäggige typen (troligtvis) med en scifinytt.se-T-shirt.

Länk till kongressens sida

Diskutera detta på forumet

Ny svensk fantasy igen!

Undrentide Förlag har nu under oktober gett ut De Två Odjuren av Elin Holmerin.

Författarinnan kommer även att vara på Science Fiction-dagen i Uppsala den 5:e november, där det finns möjlighet att få boken signerad.

Diskutera detta på forumet

Science Fiction och Fantasy-dag i Uppsala

Lördagen 5 november kommer det att anordnas en science fiction- och fantasydag på kulturhuset Grand i centrala Uppsala.

Ingen inträdesavgift eller liknande, så det är bara att dyka upp.

Läs mer på deras Hemsida

Diskutera detta på forumet

UR sänder från Eurocon

När Eurocon (den stora Europiska SF-kongressen) gick av stapeln i Stockholm tidigare i år så var UR där och filmade.

Nu kommer resultatet på TV. Första sändningen sker den 22:a september på Kunskapskanalen.

Vad jag förstår var de bara där på fredagen, men förhoppningsvis så fick de med en hel del matnyttigt ändå.

Länk till UR

Diskutera detta på forumet

Condense har en hedersgäst.

Condense, nästa Göteborgskongress, kommer att gå av stapeln den 18:e till 20:e juni 2010.

Nu har det avslöjats vem som blir den första hedersgästen till kongressen: Dmitrij Gluchovskij, författaren till "Metro 2033".

En andra hedersgäst utlovas, men ingen info om vem det kan vara än.

Mer info om kongressen hittar ni på Condenses hemsida.

Diskutera detta på forumet

Ian McDonald till Eurocon 2011

Den tredje hedersgästen (och den andra författargästen) till Eurocon 2011 i Stockholm har annonserats. Det blir Ian McDonald.

Tidigare avslöjade huvudgäster är Elizabeth Bear och Jukka Halme.

Sidan för Eurocon 2011

Diskutera detta på forumet

Imagicon 2

Det börjar dra ihop sig till årets Swecon, som detta år kommer att hålla till i Stockholm. Efter lite problem med förra lokalen så har Imagicon 2 flyttats till Skarpnäcks kulturhus (trevligt ställe, jag var där på Stocon 08 förra året).

En positiv sak av lokalbytet är ju att de tydligen fick lite pengar över, så de har bjudit in ännu en GoH (Hedersgäst). Förutom Liz Williams, som redan var bokad att komma, så kommer nu även Graham Joyce. Fanhedersgäst är Jörgen Forsberg.

Imagicon 2 går av stapeln den 16-18 oktober. Väl mött där.

Imagicons Hemsida

Diskutera detta på forumet

Eurocon 2011 i Stockholm

Nyss meddelades det att Sverige (och därmed Stockholm) vunnit budet för Eurocon 2011. Årets upplaga hålls i Italien.

En Eurocon är en SF-kongress som är betydligt större i omfattning än en vanlig, nationell kongress. Eurocon som fenomen har pågått sedan 1972, och sist ett nordiskt land var värd för en Eurocon var Danmark 2007.

Grattis Sverige och hoppas vi möts där!

Länkar:

http://eurocon2011.info.se (Svenska Eurocon-sidan)

Hemsidan för Eurocon 2009, som pågår just nu.

Lista över tidigare Eurocons

Diskutera detta på forumet

Hugo Awards-nomineringarna är klara

Nomineringarna för årets Hugo Awards är nu klara, och här är listan.

För mer info och länkar för nerladdning av visst material, besök Anticipations hemsida

Best Novel
(639 Ballots / Bulletins)
Anathem by Neal Stephenson (Morrow; Atlantic UK)
The Graveyard Book by Neil Gaiman (HarperCollins; Bloomsbury UK)
Little Brother by Cory Doctorow (Tor Teen; HarperVoyager UK)
Saturn’s Children by Charles Stross (Ace; Orbit UK)
Zoe’s Tale by John Scalzi (Tor)

Best Novella
(337 Ballots / Bulletins)
“The Erdmann Nexus” by Nancy Kress (Asimov’s Oct/Nov 2008)
“The Political Prisoner” by Charles Coleman Finlay (F&SF Aug 2008)
“The Tear” by Ian McDonald (Galactic Empires)
“True Names” by Benjamin Rosenbaum & Cory Doctorow (Fast Forward 2)
“Truth” by Robert Reed (Asimov’s Oct/Nov 2008)

Best Novelette
(373 Ballots / Bulletins)
“Alastair Baffle’s Emporium of Wonders” by Mike Resnick (Asimov’s Jan 2008)
“The Gambler” by Paolo Bacigalupi (Fast Forward 2)
“Pride and Prometheus” by John Kessel (F&SF Jan 2008)
“The Ray-Gun: A Love Story” by James Alan Gardner (Asimov’s Feb 2008)
“Shoggoths in Bloom” by Elizabeth Bear (Asimov’s Mar 2008)

Best Short Story
(448 Ballots / Bulletins)
“26 Monkeys, Also the Abyss” by Kij Johnson (Asimov’s Jul 2008)
“Article of Faith” by Mike Resnick (Baen’s Universe Oct 2008)
“Evil Robot Monkey” by Mary Robinette Kowal (The Solaris Book of New Science Fiction, Volume Two)
“Exhalation” by Ted Chiang (Eclipse Two)
“From Babel’s Fall’n Glory We Fled” by Michael Swanwick (Asimov’s Feb 2008)

Best Related Book
(263 Ballots / Bulletins)
Rhetorics of Fantasy by Farah Mendlesohn (Wesleyan University Press)
Spectrum 15: The Best in Contemporary Fantastic Art by Cathy & Arnie Fenner, eds. (Underwood Books)
The Vorkosigan Companion: The Universe of Lois McMaster Bujold by Lillian Stewart Carl & John Helfers, eds. (Baen)
What It Is We Do When We Read Science Fiction by Paul Kincaid (Beccon Publications)
Your Hate Mail Will be Graded: A Decade of Whatever, 1998-2008 by John Scalzi (Subterranean Press)

Best Graphic Story
(212 Ballots / Bulletins)
The Dresden Files: Welcome to the Jungle Written by Jim Butcher, art by Ardian Syaf (Del Rey/Dabel Brothers Publishing)
Girl Genius, Volume 8: Agatha Heterodyne and the Chapel of Bones Written by Kaja & Phil Foglio, art by Phil Foglio, colors by Cheyenne Wright (Airship Entertainment)
Fables: War and Pieces Written by Bill Willingham, pencilled by Mark Buckingham, art by Steve Leialoha and Andrew Pepoy, color by Lee Loughridge, letters by Todd Klein (DC/Vertigo Comics)
Schlock Mercenary: The Body Politic Story and art by Howard Tayler (The Tayler Corporation)
Serenity: Better Days Written by Joss Whedon & Brett Matthews, art by Will Conrad, color by Michelle Madsen, cover by Jo Chen (Dark Horse Comics)
Y: The Last Man, Volume 10: Whys and Wherefores Written/created by Brian K. Vaughan, pencilled/created by Pia Guerra, inked by Jose Marzan, Jr. (DC/Vertigo Comics)

Best Dramatic Presentation, Long Form
(436 Ballots / Bulletins)
The Dark Knight Christopher Nolan & David S. Goyer, story; Jonathan Nolan and Christopher Nolan, screenplay; based on characters created by Bob Kane; Christopher Nolan, director (Warner Brothers)
Hellboy II: The Golden Army Guillermo del Toro & Mike Mignola, story; Guillermo del Toro, screenplay; based on the comic by Mike Mignola; Guillermo del Toro, director (Dark Horse, Universal)
Iron Man Mark Fergus & Hawk Ostby and Art Marcum & Matt Holloway, screenplay; based on characters created by Stan Lee & Don Heck & Larry Lieber & Jack Kirby; Jon Favreau, director (Paramount, Marvel Studios)
METAtropolis by John Scalzi, ed. Written by: Elizabeth Bear, Jay Lake, Tobias Buckell and Karl Schroeder (Audible Inc)
WALL-E Andrew Stanton & Pete Docter, story; Andrew Stanton & Jim Reardon, screenplay; Andrew Stanton, director (Pixar/Walt Disney)

Best Dramatic Presentation, Short Form
(336 Ballots / Bulletins)
“The Constant” (Lost) Carlton Cuse & Damon Lindelof, writers; Jack Bender, director (Bad Robot, ABC studios)
Doctor Horrible’s Sing-Along Blog Joss Whedon, & Zack Whedon, & Jed Whedon & Maurissa Tancharoen , writers; Joss Whedon, director (Mutant Enemy)
“Revelations” (Battlestar Galactica) Bradley Thompson & David Weddle, writers; Michael Rymer, director (NBC Universal)
“Silence in the Library/Forest of the Dead” (Doctor Who) Steven Moffat, writer; Euros Lyn, director (BBC Wales)
“Turn Left” (Doctor Who) Russell T. Davies, writer; Graeme Harper, director (BBC Wales)

Best Editor, Short Form
(377 Ballots / Bulletins)
Ellen Datlow
Stanley Schmidt
Jonathan Strahan
Gordon Van Gelder
Sheila Williams

Best Editor, Long Form
(273 Ballots / Bulletins)
Lou Anders
Ginjer Buchanan
David G. Hartwell
Beth Meacham
Patrick Nielsen Hayden

Best Professional Artist
(334 Ballots / Bulletins)
Daniel Dos Santos
Bob Eggleton
Donato Giancola
John Picacio
Shaun Tan

Best Semiprozine
(283 Ballots / Bulletins)
Clarkesworld Magazine edited by Neil Clarke, Nick Mamatas & Sean Wallace
Interzone edited by Andy Cox
Locus edited by Charles N. Brown, Kirsten Gong-Wong, & Liza Groen Trombi
The New York Review of Science Fiction edited by Kathryn Cramer, Kris Dikeman, David G. Hartwell, & Kevin J. Maroney
Weird Tales edited by Ann VanderMeer & Stephen H. Segal

Best Fanzine
(257 Ballots / Bulletins)
Argentus edited by Steven H Silver
Banana Wings edited by Claire Brialey and Mark Plummer
Challenger edited by Guy H. Lillian III
The Drink Tank edited by Chris Garcia
Electric Velocipede edited by John Klima
File 770 edited by Mike Glyer

Best Fan Writer
(291 Ballots / Bulletins)
Chris Garcia
John Hertz
Dave Langford
Cheryl Morgan
Steven H Silver

Best Fan Artist
(187 Ballots / Bulletins)
Alan F. Beck
Brad W. Foster
Sue Mason
Taral Wayne
Frank Wu

The John W. Campbell Award for Best New Writer
(288 Ballots / Bulletins)
Aliette de Bodard*
David Anthony Durham*
Felix Gilman
Tony Pi*
Gord Sellar*
*(Second year of eligibility)

Diskutera detta på forumet

Alcocon 3

Nästa SF-kongress i Göteborg kommer att bli Alconcon 3. Om inget oförutsett inträffar så kommer även jag att vara på denna, ifall nån skulle vara intresserad av att se undret mig. Datumet som gäller är den 24-26 april 2009, och håller hus i Axel-Huset vid Axel Dahlströms Torg i Göteborg.

Hedersgäst kommer att bli speltillverkaren och författaren Andreas Roman.

Officiell sida med mer information kan hittas här.

Diskutera detta på forumet