Category: "Sci-Fi Nytt"

Gott nytt år!

Scifinytt firar i år 16 år på Internet, vilket jag faktiskt tycker är en prestation.

Det må vara att den lever på extrem sparlåga (delvis mitt fel, eftersom tiden varit lite knapp på senare år), men den lever i alla fall (hipp hipp...) trots Facebook, Reddit och andra stora aktörer.

Min tanke med Scifinytt när det startade var att vara en svensk nyhetssite för science fiction och fantasy. Detta var hösten år 2000, och jag gick på högskolan och hade högtflygande planer. Mestadels för att det just inte fanns någon generell site för SF-fans på den tiden.

Ärligt talat har det gått si och så med dessa planer, forumet har ärligt talat varit den del av siten som gått bäst, mestadels på grund av alla dessa underbara postare som funnits under årens lopp. Tyvärr har många av dem försvunnit in i dimmorna, men jag är oerhört tacksam över deras medverkan under de år de kunde avvara av sitens existens, och jag önskar dem lycka till i framtiden.

Eftersom siten har varit på sparlåga ett tag på grund av att er kära webmaster (dvs mig) jobbat för fullt (jag är programmerare för er som undrar) så har jag satt som nyårslöfte att 2017 kommer att bli ett riktigt bra år för Sci-Fi Nytt. Jag planerar en allmän uppfräshning, men det kommer nog senare under året.

Det jag främst kommer att satsa på är min två käpphästar: Nyheter inom SF/F relevanta för den svenska marknaden och bok-recensioner.

Så, nyheter kommer att dyka upp när som helst under veckan (beroende på när dessa kommer), medan jag planerar en recension i veckan under nästa år. Dessa recensioner kommer då att dyka upp på lördagar (om jag inte får förhinder, i sådana fall blir det söndag eller måndag). Med start den 7:e januari.

Ha det bra i vinterkylan, och känner ni er hågade att snacka med likasinnade i ett litet mindre format än Reddit/Facebook så är ni hjärtligt välkomna in på forumet.

Diskutera detta på forumet

Recension - Shadowmarch-serien av Tad Williams

Jag har börjat recensera ljudböcker lite smått igen, eftersom jag numer har tid att faktiskt lyssna lite oftare.

Min första recension sedan bra länge gäller Tad Williams lite nyare serie, "Shadowmarch".

Ni kan hitta recensionen på Sci-Fi Nytts Forum

Diskutera detta på forumet

Sci-Fi Nytt - fantastisk blogg för Scifi, fantasy och skräck!

Allesammans!

Scifinytt.se har fått ett omdöme från en sajt som heter Pokerlistings.se som arbetar med ett projekt att uppmärksamma starka fiction guider på nätet

Här är vad de tycker om oss: "Scifinytt är en fantastisk blogg med väldigt intressanta uppdateringar inom scifi och fantasy!"

Diskutera detta på forumet

Mitt nya företag

Gillar ni ljudböcker? I sådana fall så kanske jag kan göra reklam för mitt nya företag, "Levande Ljud".

Inte riktigt klar ännu, eftersom jag kommer att satsa på både engelska och svenska ljudböcker, vilket betyder att det finns massvis med titlar att lägga in.

Eftersom det kommer att ta lite extra tid så här i början att skicka artiklar på grund av lågt lager så kommer alla beställningar som läggs och betalas i februari att vara fraktfria.

Min förhoppning är att utbudet kommer att växa snabbt, och att ni blir nöjda med vad jag har att erbjuda.

Länk till denna finns på vänsterkanten i menyn, eller så kan ni klicka här.

Naturligtvis så finns det en avdelning på forumet för företaget.

Diskutera detta på forumet

Stocon 08

Om någon undrar vart jag kommer att vara den 1-3 augusti så är svaret enkelt:

Jag kommer att göra Stockholm osäker under den helgen. Jag kommer nämligen att våldgästa Stocon 08. Så har ni vägarna förbi eller bor i närheten, titta in och säg hej... ;)

Skall försöka få ihop en liten kongressrapport efteråt, för er stackare som inte kan ta er dit.

Väl mött!

Diskutera detta på forumet

Uppgraderat siten...

Något jag borde ha gjort för länge sedan.

Det största problemet (för mig) är att det gamla skinnet nu är förlorat, på grund av alla förändringar mellan gamla och nya versionen. Jag kommer dock att arbeta på att få upp ett nytt skin så snabbt som möjligt, denna design är bara temporär.

Förhoppningsvis så kommer det inte att ta så lång tid innan det hela är klart. :)

Diskutera detta på forumet

Sci-Fi Nytts Podcast

Nu är det premiär för Sci-Fi Nytts podcast på siten. Den har under några veckor levt ett tynande liv på forumet medan jag har experimenterat angående ljud och bästa modellen för en podcast.

Detta är något jag velat gjort under en lång tid, trots att jag knappast är någon expert på det hela. Det är sorgligt men sant att man knappast har rutinen eller rösten för att göra en proffsig presentation. Förhoppningsvis så blir man dock bättre framöver.

Denna veckas podcast har temat Stephen King och som gäst har jag Lilja från Lilja's Library och Följeslagarna. Kan påpekas att det är ett telefonsamtal, vilket gör att ljudkvalitén inte är den bästa. Men det hörs, hoppas jag.

Jag planerar att göra en ny podcast varannan vecka, vilket innebär att nästa kommer att dyka upp omkring den 15:e april.

Diskutera detta på forumet

Sci-Fi Nytt har flyttat!

Jag har under veckan suttit och fört över SFN till en dedikerad server, vilket innebär att siten för närvarande saknar några tidigare funktioner. Underdomänerna är det väl främst som saknas för ögonlicket. Dessa återkommer dock inom kort, bara jag hinner fixa med detta.

Förhoppningsvis kommer siten och forumet att gå snabbare och vara mer stabilare nu.

Diskutera detta på forumet

Popups... :(

Ber så mycket om ursäkt ifall ni fått en och annan popup på siten på sistone. Verkar som om Nedstat har bestämt sig för att tjäna lite pengar genom att tvinga på oss som har den statistikkoden på sidan diverse popups.

Själv hatar jag sånt, och jag använder därmed inte Nedstat längre. Själv har jag inte upptäckt popupen, i och med att jag använder Firefox.

Nu får jag hoppas att alla slipper den framöver i alla fall.

Diskutera detta på forumet

Förändringar på siten.

På grund av att kommentarsspam, refererspam och trackbackspam har nått löjliga höjder på senare tid så kommer jag från och med nu att implementera lite åtgärder för att slippa hålla på att radera och svartlista diverse poker- och sexsiter vareviga dag.

Förändringarna innebär:

1) Jag kommer att plocka bort funktionen att kunna kommentera direkt på siten. Likaså kommer jag att avaktivera trackback-funktionen. Vill ni kommentera någonting på siten så finns fortfarande möjligheten att göra detta på forumet. Detta kräver registrering på forumet, men det är en rätt smärtfri process.

2) Den synliga statistiken kommer att försvinna. Förhoppningsvis så kommer detta att göra att diverse refererspammare inser att det är rätt meningslöst att hålla på.

Jag ser tyvärr detta som en nödvändig åtgärd i dagsläget. Man kan ju alltid hoppas att spammandet dör ut, men jag tvivlar.

Diskutera detta på forumet

Gott nytt år!

Jag skulle bara vilja ta det här tillfället och önska alla som surfar runt på Internet ett riktigt gott nytt år!

Vi får bara hoppas att nästa år blir betydligt bättre än detta år. Trots att jag starkt ogillar reklambanners så kommer jag i den här posten att lägga in en. Det är dock för en god sak:

Diskutera detta på forumet

Sci-Fi Nytt 4 år...

Japp. Grattis siten.

Nu är det inte exakt, eftersom Sci-Fi Nytt version 1 egentligen växte fram under hela december månad år 2000. Jag hade börjat på högskolan på hösten, och började intressera mig för att göra en site av något slag efter några månader. Eftersom jag tyckte det var dåligt med SF-siter så tänkte jag att en nyhetssite om science fiction, fantasy och skräck skulle vara bra.

I början var den extremt enkel och låg på skolans server. Ren html. Forumet jag använde i början var Bravenets forum. Till största delen på grund av att att jag använde så många andra av deras tjänster, som till exempel besöksräknare, maillista och nyhetsbrev.

Irriterade mig slutligen på att skolans server bestämde sig för att gå ner lite då och då och beslutade mig för att flytta över siten till Passagen. Dessutom flyttade jag över forumet till ezboard. Nackdelen med detta var att jag nu var tvungen att ftp:a upp filer istället för att ha en mountad www-katalog direkt i utforskaren. Detta innebar slutligen att uppdateringarna blev väldigt mycket lidande. Inte minst på grund av att man var tvungen att gå in och koda html-filerna för hand varje gång man skulle uppdatera någoting.

Orsaken till att jag skaffade mig en egen domän och bestämde mig för att flytta över siten till ett riktigt webhotell var att nic.se släppte .se fritt. När siten låg på skolan så använde jag en beam.to/scifinytt-redirect, vilket jag skrotade när jag flyttade till Passagen. Nu skulle jag äntligen bli fri från det stället också. Passagen var väl ok när jag flyttade dit, men reklam och elände trängde sig ner mer och mer på sidan, och jag ogillar störig reklam.

Mitt första webhotell blev stället där jag köpte mitt domännamn, Webkonsulterna. Detta berodde främst på att de var rätt billiga när man förhandsbeställde domännamnen.

Nu när jag hade tillgång till mysql och PHP så började jag titta mig omkring efter ett vettigt script. Jag visste vad jag ville göra, så det kändes vettigt att leta efter ett Blog-script. Jag fann slutligen b2. Tyvärr så slutade den utvecklas ungefär samtidigt som jag installerade, och det skapades 2 grenar, Wordpress och B2Evolution. Eftersom B2Evo var den med mest finesser som passade mina syften så blev det den jag satsade på.

Orsaken till varför jag flyttade från Webkonsulterna till mitt nuvarande webhotell, Lunarpages var i första hand priset, i andra hand på grund av deras bra rykte på olika ställen. Säga vad man vill om svenska webhotell, men billiga är de inte.

I samband med flytten till Lunarpages så flyttade jag också forumet till Invisionboard, nu när jag hade utrymme nog att ha ett forum.

Så, här sitter man. 4 år senare och lika nördig som då. Jaja, here's for 4 more years! *skål*

Diskutera detta på forumet

Detta är ett test...

...för att se om forumintegrationen äntligen fungerar.

Poängen är att försöka få forumet automagiskt att skapa ett topic med samma innehåll som en post i bloggen. Detta för att de som vill skall kunna kommentera där istället för direkt här på siten.

Anar att allt inte kommer att fungera som det skall, intressant att se vad som händer med url:s. Anar problem där.

Nå. här är en url till den del av forumet där denna post skall dyka upp:

Forumet

Diskutera detta på forumet

Sci-Fi Nytt nominerad för en award!

Uppenbarligen. Hittade referers från Wooden Rocket Awards och fann då ut att Sci-Fi Nytt blev "Runner up" för bästa icke-engelskspråkig site. Jag hade ingen aning om att detta pris ens existerade, så jag är glad över att jag över huvud taget nämndes... Nedan följer en engelsk, lite mer utförlig not till de engelskspråkiga som hittar hit genom länken.

English note:
It you're coming from the Wooden Rocket Awards site:

I didn't even know that this award existed, and I'm of course honoured that I got among the runner ups. I have no clue how many foreign language sites that was nominated, but I know they was at least three. Congratulations for all the winners, and especially "www.scifi-universe.com" for winning "my" award, even if I don't understand anything on the website... :p

Was there a list of the nominees at any time, if there was, I would be greateful for a peek (didn't find anything on computercrowsnest about that) at the competition.

Regards,
Per Åkerman

Diskutera detta på forumet

Några som har lust att hjälpa till med en WIki?

Håller för ögonblicket på att bygga upp en Wiki som förhoppningsvis kommer att bli så komplett som möjligt.


Vad kommer då Wikin att innehålla? Jo, så mycket som möjligt inom genrena SF, fantasy och skräck. Böcker, TV-serier, Filmer eller serier spelar ingen som helst roll.


Som det är nu så är sidorna lösenordsskyddade. Är det någon serie eller författare som ni brinner för så kan ni kontakta mig på admin@scifinytt.se eller PM:a mig på forumet så kan ni få tillgång till en speciell serie, filmserie, film eller författare.


En väldigt tidig betaversion ligger för ögonblicket på: http://wiki.scifinytt.se. Gå gärna in där och kolla runt lite. Det finns inte mycket där ännu, men det kommer förhoppningsvis. Jag har vissa krav. Inte hur grejer läggs in, men lite hur de skall vara organiserade och sånt. Kommer att försöka skapa en liten FAQ om just detta under de närmaste dagarna.. :)


Så, är ni intresserade, hojta till.

Diskutera detta på forumet

Nytt webhotell

Ser ni det här så ser ni nu Sci-Fi Nytt i dess nya hem. Inga större förändringar för ögonblicket, men det kommer.


Den enda stora förändringen är ett nytt forum, vilket inte heller är riktigt klar ännu (men fullt fungerande dock).


:)

Diskutera detta på forumet

Sci-Fi Nytt flyttar...

...och nejdå, domänen kommer att bli kvar.. ;)


Ni kommer troligtvis inte att märka av några som helst skillnader förutom att jag kommer att flytta forumet från ezboard till Invision. Dessutom så kommer jag att implementera en hel del intressanta saker i framtiden, nu när jag får möjlighet.. ;)


Vill ni läsa mer om detta, kolla in Forumtråden

Diskutera detta på forumet

Ny sitering

Jag kommer att aktivera en ny sitering inom kort istället för den som ligger längst till höger på den här siten. Denna sitering kommer att bli en egenhostad sådan. Jag har lagt in den enkla javascriptkoden för den på framsidan av den här siten under "Powered by B2Evolution".


Dock så kan man givetvis också ha en egen design på ringkoden. Har ni en SF/Fantasy/Skräck-site? Vill ni vara med i den nya ringen? Gå i sådana fall till:


http://www.scifinytt.se/ringmaker.php?Add


och fyll i er info. På en gång den nya koden är uppe på er site så aktiverar jag er.. :) Vill ni ha specifika instruktioner på hur ni kan ändra koden så att det passar bättre in på er sitedesign, maila mig.. :)

Diskutera detta på forumet

Ny design.

Tackar Robert Jonsson från In The Dark för den stora hjälpen med den nya designen.


Det var egentligen meningen att den här designen skulle sparka igång samtidigt som siten flyttar till lite större utrymme inom kort, men det blev så bra så jag kunde inte vänta.. ;)


Allt är inte riktigt klart än med designen, men det mesta är fixat nu.

Diskutera detta på forumet

Off Topic-diskussioner på siten...

...kommer hädanefter inte att accepteras här.


Vill ni diskutera någonting som inte har med ämnet som rapporteras att göra så ta det på forumet. Det finns ett forum där för Meddelanden till/från Sci-Fi Nytt som kan användas.


Den som bara läser på siten skall inte behöva vada igenom diverse orelevanta poster när de läser kommentarerna.


MVH
Per Åkerman

http://www.scifinytt.se

Diskutera detta på forumet

Episod Guides!

Håller på att sammanställa lite episodguider (äntligen) och har egentligen bara nyss börjat. Vilket också innebär att det inte finns så mycket där (orsaken till att den inte syns i menyn ännu).


Men om ni är intresserade att se hur det kommer att se ut så kan ni kika in på:


Sci-Fi Nytts Episode Guides


Håller på med 3 serier för ögonblicket som jag tänkte få klart innan jag börjar med fler. Är det någon som känner för att sammanställa en själv, så tar jag tacksamt emot alla bidrag... ;) Skulle väldigt gärna vilja få hjälp med svenska SF/Fantasy-serier som jag tyvärr inte fått tillfälle att kolla in själv...

Diskutera detta på forumet

Skins...

Håller på att skapa ett gäng nya skins, som kommer att vara lite mer genreartade.


Detta är det första (och enda) skinnet. En omgjord version av mitt förra standardskin.


Fler kommer inom kort...

:>>

Diskutera detta på forumet

RSS-feeds

Som ni kanske ser i menyn till höger (en bit ner) så har jag börjat inkorporera lite RSS-feeds från andra siter. På det sättet så kan ni lätt komma åt de senaste nyheterna från dem härifrån.


Det är bara att klicka på länken på den nyheten ni är intresserad av så hamnar ni direkt på siten.


Kan ju påminna om att även Sci-Fi nytt har en RSS-feed som ni kan använda ifall behovet uppstår. Information om denna ligger längst ner i menyn till höger.

Diskutera detta på forumet

RSS-feeden uppe igen.

Ja, den har egentligen aldrig varit nere, men nu är den fixad.


Använder ni något RSSreader-program, använd länkarna längst ner till höger för att hämta URL:en till lämplig version.


RSS 0.92 (Userland)
RSS 1.0 (RDF)

RSS 2.0 (Userland)


Har ni ingen läsare, men vill hålla koll på vad som händer på siten ändå, så kan ni använda Active Desctop, det vill säga få artiklarna skrivna här direkt på skrivbordet på datorn. Bara välj att ni skall synkronisera emot följande URL: http://www.scifinytt.se/rss.php.


För att läsa mer om RSS, gå hit.

Diskutera detta på forumet

Nya designen...

Är på väg som sagt. Detta är inte den, även om detta kommer att bli ett av skinnen som ni kommer att kunna välja :p


En massa saknas för ögonblicket, men det kommer upp inom kort igen förhoppningsvis. Detta är en rätt stor förändring (jag byter från b2 till b2evolution. Detta innebär att det kommer en massa andra roliga saker framöver, fast det är rätt mycket arbete med att få det att fungera till att börja med.. :)


Hav lite tålamod så dyker nog resten av innehållet (och mer) snart upp igen

Diskutera detta på forumet
1 2