Category: "Böcker"

Hugo Award-nomineringarna är här.

Worldcon, som i år är i Dublin, hostar Hugo Awards.

För er som föredrar text, så är nomineringarna även listade i textform om man klickar på "Read more".

Read more

Diskutera detta på forumet

Star Trek: Picard + böcker återvänder

I väntan på Star Trek: Discovery så har andra roliga Star Trek-relaterade nyheter kommit ut:

1) Böckerna har legat lite i limbo medan licensförnyelsen tydligen dragit ut alldeles för länge, men på Star Trek Las Vegas så fick vi äntligen info om böcker som kommer ut under 2019. Dessa är: "Star Trek Discovery: The Way to the Stars" av Una McCormack, i januari, "Star Trek: The Original Series – The Antares Maelstrom" av Greg Cox i mars och "Star Trek: The Next Generation – Available Light" av Dayton Ward.

2) Patrick Stewart har bekräftat att Picard återvänder. En miniserie som tydligen följer upp vad vår (med alll säkerhet före detta) kapten har för sig 20 år senare.

Läs mer om detta här

Diskutera detta på forumet

The Expanse

Som ni kanske hört så har SyFy bestämt sig för att lägga ner The Expanse. Så säsong 3 är potentiellt den sista.

Jag säger potentiellt, eftersom The Expanse inte är en SyFy-serie, utan de betalar en hel del för den och sänder den. Dock så räcker tydligen inte tittarsiffrorna till för att göra det till en lönsam affär för Syfy.

Orsaken kan ju vara så enkelt som att det är en serie som är mer populära bland unga, och dessa streamar hellre (den finns på Amazon Prime i USA och Netflix här i europa).

Men eftersom det finns ett fristående produktionsbolag bakom så finns ju chansen att någon annan kan ta upp stafettpinnen för säsong 4 och framåt. Netflix har sagt nej, så ansträngningarna bland fansen riktar sig nu mot Amazon, som ju har visat intresse och köpt rättigheterna för andra SF/Fantasy-serier (Lord of the Rings-TV-serien ligger hos dem bland annat).

Sedan, om de har intresse eller budgeten att ta sig an en annan dyr serie är en bra fråga, men chansen finns som sagt.

En petition finns här

Hur mycket nytta detta gör vet man naturligtvis inte, men det skadar ju inte.

Personligen så tycker jag att The Expanse är den bästa SF-serie som går just nu, och det säger jag som gammal Star Trek-fan som gillar Discovery skarpt.

Intresserade kan hitta senaste nyheterna och diskussionerna på Reddit

Diskutera detta på forumet

"The Dark Tower"-trailern är äntligen här.

Och ja. Som stor fan av bokserien så fruktade jag det värsta och hoppades på det bästa...

Kommer inte att säga åt vilket håll penden svängde åt när jag såg trailern, men...

Ja.

Bestäm själv hur ni vill reagera.

 

Diskutera detta på forumet

The Expanse får en tredje säsong

Livet är bra för en SF-fan just nu. Inte nog med att Star Trek: Discovery snart kommer, The Expanse (min nya favoritserie inom genren) är just nu mitt i säsong 2, men har redan fått löfte om att säsong 3 blir av.

Även denna säsong kommer att bestå av 13 avsnitt (till skillnad från säsong 1, som bara hade 10).

The Expanse bygger på bokserien av James S. A. Corey, och den första boken i serien blev nominerad för en Hugo 2012.

Diskutera detta på forumet

Recension - The Coming of the Terraphiles av Michael Moorcock (Doctor Who)

Recension - The Coming of the Terraphiles av Michael Moorcock (Doctor Who)

"The Society of Terraphiles held a Grand Tourney, currently the most exclusive game in the universe, every two and a half centuries, playing for the Silver Arrow of Artemis (the Big Arrer), whose origins were lost in the mists of time"

Det här är en udda bok. Måste sägas att jag är både en stor fan av Michael Moorcook och Doctor Who. Alla som känner till Michael Moorcocks verk måste ha höjt på både ett och annat ögonbryn när de fick reda på att denna bok skulle komma.

För er som inte vet, Michael Moorcock är mest känd för sitt Multiversum med tillhörande Eternal Champion (där så gott som alla hans böcker är sammankopplade på ett eller annat sätt genom att samma personer/hjältar lever ett parallelt och sammanlänkat liv genom flera dimensioner.

Intresserade kan läsa mer om konceptet <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Eternal_Champion">här</a>.

Read more

Diskutera detta på forumet

Recension - Shadowmarch-serien av Tad Williams

Recension - Shadowmarch-serien av Tad Williams

Observera. Denna recension har tidigare postats på forumets recensiondel för rätt länge sedan, men eftersom jag gärna vill att den skall synas lite mer så kommer den här också.

Jag har ärligt talat läst väldigt lite av Tad Williams. Jag läste hans "Memory, Sorrow and Thorn" och "Otherland"-böcker på svenska för länge sedan, men avslutade aldrig serierna. Otherland kom väl aldrig ut komplett, tror jag. Vet inte om "Memory..." gjorde detta.

Nå, för några år sedan när jag gick med i Audible så slängde de ibland upp specialerbjudanden, och en av de få intressanta böckerna som kom upp var just den här serien. Sedan låg de i mitt bibliotek, medan jag hade annat att lyssna på.

Read more

Diskutera detta på forumet

Recension - Worldwar-serien av Harry Turtledove

Recension - Worldwar-serien av Harry Turtledove

"War seethed across the planet. Machines soared through the air, churned through the seas, crawled across the surface, pushing ever forward, carrying death. Earth was engaged in titanic struggle. Germany, Russia, France, China, Japan: the maps were changing day by day. The hostilities spread in ever-widening ripples of destruction: Britain, Italy, Africa...The fate of the world hung in the balance. Then the real enemy came. Out of the dark of night, out of the soft glow of dawn, out of the clear blue sky came an invasion force the likes of which Earth had never known - and worldwar was truly joined. The invaders were inhuman and they were unstoppable. Their technology was far beyond our reach, and their goal was simple. Fleetlord Atvar had arrived to claim Earth for the Empire. Never before had Earth's people been more divided. Never had the need for unity been greater. And grudgingly, inexpertly, humanity took up the challenge. In this epic novel of alternate history, Harry Turtledove takes us around the globe. We roll with German panzers; watch the coast of Britain with the RAF; and welcome alien-liberators to the Warsaw ghetto. In tiny planes we skim the vast Russian steppe, and we push the envelope of technology in secret labs at the University of Chicago. Turtledove's saga covers all the Earth, and beyond, as mankind - in all its folly and glory - faces the ultimate threat; and a turning point in history shows us a past that never was and a future that could yet come to be..."

För att vara helt ärlig är detta den första Harry Turtledove-serien som jag läst. Jag har naturligtvis hört talas om honom och hans förkärlek för alternativ historia, men jag har som sagt aldrig (vad jag vet) varken läst eller lyssnat på någon av hans böcker.

Read more

Diskutera detta på forumet

Star Wars, Carrie Fisher och Worldcon

Hoppas alla har sett den nya Star Wars-filmen. I mitt tycke ett värdigt tillägg till rymdsagan. Vet att den inte är allas kopp té, men så är det med allt här i världen. Jag är bara glad över att något bra händer även på filmsidan efter prequel-fiaskot.

Lite tråkigare nyheter är att Carrie Fisher nu tyvärr har lämnat oss, endast 60 år gammal.

Kanske inte helt förvånande med tanke på hjärtattacken hon drabbades av nyligen, men det lät på rapporterna som om hon höll på att återhämta sig.

Ett addendum: Det har varit lite dött här på siten den senaste tiden, risken man för när man veckopendlar till jobb är att tiden till annat minskar dramatiskt.

Jag har dock bestämt mig för att det skall bli ändring på detta under 2017, så håll i hatten.

Angående 2017 så hoppas jag innerligt att den blir bättre än 2016. Om inte annat så blir det världskongress i Helsingfors till hösten. Hoppas alla SF och Fantasy-intresserade åtminstone ger en övervägande tanke om att delta.

Adressen till Worldcon 2017 för eventuellt intresserade

Diskutera detta på forumet

Hugo Award-vinnarna

Midamericon 2 i Kansas är nu avslutad, och detta innebär bland annat att årets Hugo-vinnare har utsetts.

Hitta hela lista här

Det var som vanligt de senaste åren lite drama bland nomineringarna, eftersom vissa konservativa krafter inom fandom försöker att skruva nomineringarna lite åt sitt håll (och ibland trolla genom att nominera Chuck Tingle.. :p) Får se om det blir lite lugnare nästa år i och med att vissa justeringar i nomineringsprocessen kommer att ske då, om jag förstått saken rätt.

Appropå nästa år, så vet ni väl att Finland kommer att vara värdar för nästa års Worldcon, så är ni intresserade så får ni aldrig en bättre chans att få uppleva en världskongress i science fiction och fantasy. Hemsidan för Worldcon 75 ligger här.

Jag skall dit. Häng gärna med, vet jag. Att ta sig till Helsingfors är ju inte speciellt svårt från Sverige.

Diskutera detta på forumet

Wheel of Time kommer äntligen på TV (hoppas vi)

Uppenbarligen så har det arbetats på att få igång den där TV-serien som många WOT-fans har längtat efter.

Sedan hur bra den kommer att bli är en helt annan fråga. Om ni minns så släpptes ju en sorts "pilot" på betald reklamtid mitt i natten för ett tag sedan, i ett försök av Red Eagle Entertainment att behålla licensen, men jag är inte riktigt säker på att det är dem bakom detta eller någon annan.

Läs mer här

Diskutera detta på forumet

Hugo-nomineringarna är här!

Och, precis som förra året så har Sad Puppies och Rabid Puppies bestämt sig för att blanda sig i nomineringsprocessen. Men det (faktiskt för mig rätt roande) resultatet att "Space Raptor Butt Invasion" av en viss Chuck Tingle nominerats som bästa novell.

Kommer naturligtvis inte att vinna, även om herr Chuck själv snabbt firade genom att skriva ännu en "bok" som passande nog heter "Slammed In The Butt By My Hugo Award Nomination".

Tingle själv uppdaterade sin bio på Amazon med att titulera sig "Hugo Award nominee Dr. Chuck Tingle".

Inga länkar, eftersom inget jag skulle kunna länka är arbetssäkert, men Google är er behjälpliga om ni vill utforska även de mer bizarra delarna av Hugo-nomineringarna.

Det har ju faktiskt funnits en del knepiga nomineringar förr, (minns ni nomineringen för "Gollums Acceptance Speech"?) och det finns fortfarande en hel del bra på röstsedeln, så jag är inte allför oroad för det slutliga resultatet.

Här hittar ni alla nomineringarna

Vinnaren kommer att presenteras på Worldcon i Kansas City, USA.

Minns också att Helsingfors kommer att vara värd för Worldcon 2017. Jag skall dit. Passa på ni också nu när det är så pass nära. Då har ni också chansen att nominera och rösta på vad ni tycker har varit det bästa inom SF och Fantasy det senaste året. Plus träffa författare, andra nördar och allt annat som ingår.

Länk för intresserade av detta: Helsinki 2017

Diskutera detta på forumet

Recension - Shadowmarch-serien av Tad Williams

Jag har börjat recensera ljudböcker lite smått igen, eftersom jag numer har tid att faktiskt lyssna lite oftare.

Min första recension sedan bra länge gäller Tad Williams lite nyare serie, "Shadowmarch".

Ni kan hitta recensionen på Sci-Fi Nytts Forum

Diskutera detta på forumet

Graphic Audio gör mer Brandon Sanderson och även Michael Moorcock

Enligt deras julpodcast så har vi som gillar ljudböcker mycket godis att se fram emot inom kort från Graphic Audio.

Jag visste sedan förut att de skulle fortsätta producera fler "Mistborn"-böcker, eftersom de gjorde originaltrilogin (och Elantris och Warbreaker).

Men de kommer även att producera ljudböcker baserade på Stormlight Archive, vilket brukar beskrivas som hans "magnus opus".

Samtliga av de böcker som kommit ut på Graphic Audio ingår i Sanderson "Cosmere"-universum.

Förutom det så avslöjades det dessutom att de håller på med Michael Moorcocks Corum-böcker, vilket är ytterst spännande, med tanke på hur få böcker av mästaren som getts ut som ljudböcker. Förhoppningsvis så dyker även andra Eternal Champion-serier upp.

Diskutera detta på forumet

Hugo awards och Finland!

Så, i Worldcon Spokane, USA är nu slut. Tyvärr var jag inte där, men min andra Worldcon kommer absolut att vara 2017, av den enkla anledningen att Helsinki 2017 lyckades vinna budet! Så glid över till Worldcon75 och fundera på att åka dit, nu när det är så nära.

Hugon i år var lite kontroversiell, mest på grund av att vissa grupperingar som ansåg sig vara underrepresenterade bestämde sig för att försöka engagera sina trupper, och de lyckades rätt bra i nomineringsfasen. Mindre bra i röstningsfasen, naturligtvis. Men det ser ändå ut som om det kommer vissa förändringar om två år hur nomineringarna utses.

Nå, här är iaf vinnarna i Hugon. "No Award" hade ett riktigt bra år i år just på grund av de personer nämnd ovan, men de största kategorierna klarade sig rätt oskadda.

See you in Finland... Ja, och givetvis nästa års Swecon!

Diskutera detta på forumet

Archipelacon avklarad och GRRM-video från SF-bokhandeln

Mitt årliga kongress-besök är avklarat, och Archipelacon på Åland var ärligt talat nog den bästa SF-kongress jag varit på hittills.

Innan George R. R. Martin begav sig över till Åland för att vara en av hedersgästerna så gjorde han ett uppehåll i Stockholm och gjorde en Q&A på SF-bokhandeln. Dessa har nu lagt ut en video av frågestunden:

Diskutera detta på forumet

Hugo-nomineringarna...

Hugonomineringarna har nu avslöjats, och det ser ut som om årets nomineringar har blivit lite kontroversiella. Detta tydligen på grund av att den mer konservativa falangen nu efter, vad jag förstår, tredje försöket har lyckats få med en bunt av "sina" nomineringar.

Detta har givetvis gjorts förut, utan större framgångar (se till exempel förra året med Larry Correias bok och Vox Days novell och 1987 då Ron Hubbard nominerades för "Black Genesis")

I år verkar de dock lyckats, och många av nomineringarna kommer just från deras lista.

Nomineringarna.

Hugon kommer att delas ut på Worldcon 2015 (Sasquan) i Spokane, Washington.

Diskutera detta på forumet

Terry Pratchett har avlidit.

Tyvärr så har fantasy-författaren Terry Pratchett avlidit. Han har under många år lidit av Alzheimers, men har fortsatt att diktera böcker in i det sista.

Han blev 66 år gammal.

Han är mest känd för sina Discworld-böcker som även getts ut på svenska, även om han skrivit en hel del annat under årens lopp. Lista på böcker han skrivit kan hittas här.

Källa

Diskutera detta på forumet

Ny U.N.I.T-serie från Big Finish med Jemma Redgrave

För er som inte ser Doctor Who så kanske detta är en non-issue, men det är första gången som Big Finish ens fått röra på en karaktär som tillkommit efter att serien återuppstod 2005.

Jag personligen har länge hoppats på att Big Finish, som bland annat gör dramatiserade ljudböcker som fortsätter äventyren med doktor 4-8 (de ännu levande skådespelarna från eran 1963-1989), skulle få tillgång till resten av doktorerna någon gång.

Nyheten

Diskutera detta på forumet

Wheel of Time Tease

Uppenbarligen har någon slags pilot för Wheel of Time visats på amerikansk TV inatt, till allas (inklusive alla WoT-nyhetssiters och Brandon Sandersons) förvåning.

Det låter inte som om det var speciellt bra (en halvtimme lång, ingen promotion, sändes mitt i natten och aningarna om att detta producerades enbart för att produktionsbolaget skall få behålla rättigheterna) men jag planerar i alla fall att se det.

Läs mer om det på Reddit

Diskutera detta på forumet

Loncon 3/Worldcon avklarad, Archipelacon-nyheter

Jag har nyligen kommit hem från Loncon 3, världskongressen som i år hölls i England.

Inga av de jag röstade på i Hugon vann :(. Nåväl. Vinnarna hittar ni här.

Nästa kongress jag med säkerhet kommer att åka på är Archipelacon, Mariehamn den 25-28 juni, 2015. På Loncon så annonserades det att den tredje hedersgästen där (förutom tidigare annonserade Johanna Sinisalo och Karin Tidbäck) kommer att bli George R. R. Martin.

Diskutera detta på forumet

"Shannara"-TV-serien officiellt upplockad av MTV

Efter framgången med "Game of Thrones" så har jag personligen hoppats på att flera skall hoppa på bandvagnen och producera mer fantasy-TV baserat på böcker.

Vägen från intresse till produktion är dock väldigt lång och krokig men nu så har Terry Brooks och MTV lyckats. Första säsongen av Shannara-serien kommer att bygga på andra boken "Elfstones of Shannara" och bestå av 10 avsnitt.

Nu väntar jag bara på den där "Wheel of Time"-serien jag vill skall hända!

Källa

Diskutera detta på forumet

Humble ebook Bundle 4

Fler billiga DRM-fria eböcker samtidigt som man hjälper välgörenhetsorganisationer. Ja tack.

Mycket genre är det naturligtvis. För mer info, kika in deras sida alternativt kika på deras promotionvideo:

Diskutera detta på forumet

Hugo-nomineringarna klara

Hugonomineringarna inför Worldcon i London är klara. Ni kan hitta listan över årets nomineringar här och nomineringarna för 1939 års Retro Hugo här: här.

Ni kan se en video där nomineringarna presenteras här.

Några kommentarer angäende nomineringarna jag sett/läst nu när jag faktiskt kommer att åka ner till London och faktiskt kan rösta för första gången i mitt liv:

Best Novel:
Som ni ser så har hela "Wheel of Time" (Sagan om Drakens Återkomst) nominerats. Detta på grund av en regel där ett flerpartsverk kan nomineras ifall ingen av de tidigare delarna nominerats tidigare. Sista boken i serien ("Memory of Light") kom ut i Januari 2013. Att observera är att alla som röstar får ett röstpaket med alla nominerade böcker för att det skall vara möjligt att kunna läsa alla nomineringar innan det är dags att rösta, och TOR har meddelat att hela serien kommer att delas ut till de som är röstberättiga.

Best Novelette:
Lite kontroversiellt i år är att ett verk av Vox Day nominerades i "Best Novelette"-kategorin. Varför han är kontroversiell kan läsas på Wikipedialänken. Min åsikt är att vem som helst kan nomineras, men det är nog betydigt värre att vinna. Själv skall jag sätta mig och försöka klura ut vilka jag skall rösta på.

Diskutera detta på forumet

Ljudbokrea över jul hos Big Finish...

Gillar ni Doctor Who? Eller Dark Shadows? Eller (skulle inte förvåna mig om det kommer en sådan också) Sherlock Holmes?

Big Finish, som gör dramatiserade ljudböcker baserat på en hel hoper serier (plus givetvis lite egna titlar) har just nu julrea där de rear ut 12 nerladdningsbar titlar utspridda över 12 dagar för £2.99 i 48 timmar. De började igår med ett julavsnitt av Dark Shadows, och fortsatte idag med en Doctor Who.

Gå hit för att se vad de annars sysslar med.

Diskutera detta på forumet
1 3 4 5 ...6 7