Category: "TV"

Star Trek: Picard + böcker återvänder

I väntan på Star Trek: Discovery så har andra roliga Star Trek-relaterade nyheter kommit ut:

1) Böckerna har legat lite i limbo medan licensförnyelsen tydligen dragit ut alldeles för länge, men på Star Trek Las Vegas så fick vi äntligen info om böcker som kommer ut under 2019. Dessa är: "Star Trek Discovery: The Way to the Stars" av Una McCormack, i januari, "Star Trek: The Original Series – The Antares Maelstrom" av Greg Cox i mars och "Star Trek: The Next Generation – Available Light" av Dayton Ward.

2) Patrick Stewart har bekräftat att Picard återvänder. En miniserie som tydligen följer upp vad vår (med alll säkerhet före detta) kapten har för sig 20 år senare.

Läs mer om detta här

Diskutera detta på forumet

The Expanse

Som ni kanske hört så har SyFy bestämt sig för att lägga ner The Expanse. Så säsong 3 är potentiellt den sista.

Jag säger potentiellt, eftersom The Expanse inte är en SyFy-serie, utan de betalar en hel del för den och sänder den. Dock så räcker tydligen inte tittarsiffrorna till för att göra det till en lönsam affär för Syfy.

Orsaken kan ju vara så enkelt som att det är en serie som är mer populära bland unga, och dessa streamar hellre (den finns på Amazon Prime i USA och Netflix här i europa).

Men eftersom det finns ett fristående produktionsbolag bakom så finns ju chansen att någon annan kan ta upp stafettpinnen för säsong 4 och framåt. Netflix har sagt nej, så ansträngningarna bland fansen riktar sig nu mot Amazon, som ju har visat intresse och köpt rättigheterna för andra SF/Fantasy-serier (Lord of the Rings-TV-serien ligger hos dem bland annat).

Sedan, om de har intresse eller budgeten att ta sig an en annan dyr serie är en bra fråga, men chansen finns som sagt.

En petition finns här

Hur mycket nytta detta gör vet man naturligtvis inte, men det skadar ju inte.

Personligen så tycker jag att The Expanse är den bästa SF-serie som går just nu, och det säger jag som gammal Star Trek-fan som gillar Discovery skarpt.

Intresserade kan hitta senaste nyheterna och diskussionerna på Reddit

Diskutera detta på forumet

Science Fiction goes streaming...

Fantasy har härskat i våra TV-rutor under en rätt lång tid (Xena/Hercules, diverese Urban Fantasy, Game of Thrones, snart förhoppningsvis Wheel of Time.

Men med Science Fiction har det varit värre ända sedan Star Trek: Enterprise lades ner. Känns härligt att den trenden nu verkar ha vänt, i mångt och mycket förvånande nog genom streaming-tjänsterna.

Serien som exempelvis Star Trek: Discovery (som förvånande nog hade en stark säsong 1, till skillnad mot många andra Star Trek-serier), ochAltered Carbon visar förhoppningsvis att det finns en marknad för detta.

Nu verkar det som om Ian M. Banks "Culture"-serie kan bli nästa stora (förhoppningsvis) serie för Amazon

Det enda man kunde önska att det kom lite fler serier som inte byggde på böcker, men man tar vad man får. Det var några år då jag inte tittade på TV över huvud taget (hade fullt upp med utbildningar och jobb och grejer), men nu med Netflix, HBO Nordic och liknande så slipper man ju följa en tablå och kan se när som helst, till och med i telefonen (vi lever utan tvekan i ett science fiction-samhälle just nu).

Jag tror den enda "icke-streaming"-SF-serien jag följer just är The Expanse (och även den har ju en bokförlaga, även om jag inte läst den serien ännu).

Men, för oss som gillar SF på TV/skärmen så anser jag att vi just nu har det väldigt bra.

Vilket givetvis inte förhindrar att jag även väntar på saker som Game of Thrones säsong 8 och Stranger Things säsong 3 givetvis,

Det är bara en sak jag inte gillar med speciellt Netflix-serierna. Det är att alla avsnitt släpps på en gång. Jag medger att jag troligtvis är lite egen när jag ser ett avsnitt i veckan även om alla avsnitt släpptes samtidigt. Jag skyller på att om man ser alla på en gång så får man vänta ännu längre på nästa säsong.

 

Diskutera detta på forumet

Tankar - Star Trek: Discovery avsnitt 1 och 2 (The Vulcan Hello/Battle at the Binary Stars)

Star Trek Discovery är äntligen här!

Första intrycket: Specialeffekterna har kommit lång väg. Man såg detta redan när man följde evolutionen från första säsongen av The Next Generation till sista säsongen av Enterprise. Väldigt snyggt filmat dessutom, även det något som man inte alltid varit van vid som Trek-fan.

Det märks att mycket hänt sedan Enterprise slutade. Star Trek har aldrig sett så här bra ut.

Nu är dock specialeffekterna i sig inte speciellt viktig i sig. Det är trevligt att se en Star Trek-serie se så pass bra ut, men handlingen är det viktiga.

Andra intrycket: De har designat om Klingonerna. Igen. Nåväl, detta har skett flera gånger förut, så inga problem från min sida. De kunde kanske tala lite snabbare för min smak. Här finns också ett av mina få (små)problem med piloten. Tycker att Klingonscenerna var lite väl många och utdragna för så pass korta avsnitt. Men å andra sidan är nog tanken att man skall få lite mer insikt i hur de tänker och vad deras planer är. Och kul referens till "The Black Fleet" för en boknörd som mig. En referens jag inte hade väntat mig.

Knepigt beslut att göra de två första avsnitten en slags prolog till själva serien. Man ser inte ens skeppet Discovery under dessa två avsnitt. Om man tänker i boktermer så var detta prologen, och nästa avsnitt är början av kapitel ett.

Det brukar alltid vara en gästkaraktär från den förra serien med i piloten till en ny Star Trek-serie (McCoy i Next Generation, Picard i Deep Space Nine osv). Denna gång tar Sarek får ta den rollen, som fadersfigur och mentor till det som hittills är huvudpersonen, Michael Burnham (trots namnet, en kvinna, vilket är väldigt Star Trek). Vi får följa henne när hon ställs inför en utmaning som närmast nog kan beskrivas som ett myteri när Klingonerna försöker att ena sig och tar sig an Federationen.

Det är svårt att riktigt säga riktigt hur jag känner än. Jag gillade de två första avsnittet, men detta verkar inte bli en "Monster of the Week"-serie, vilket innebär att karaktärsutveckling och handlingen framöver kommer att bestämma detta. Man dömer ju oftast inte en bok på prologen. Dock så är det viktigt att denna prolog ger mersmak, så man fortsätter titta. Vilket jag tycker att Discovery lyckats med.

Som en gammal Star Trek-fan som var med redan innan Star Trek var coolt i Sverige (om det nu någonsin blev det, men låt oss säga mindre obskyrt) så ser jag med gillande på vad jag hittills sett. Star Trek har alltid varit progressivt, och det fortsätter det även vara i den här tappningen. Sedan kommer kanske folk att klaga på att allt är mycket mer avancerat än i originalserien, trots att detta utspelar sig tio år innan, men förhoppningsvis så tog Enterprise den värsta stöten i den frågan.

Skall man jämföra med någon tidigare säsong så känns hittills Star Trek: Enterprise säsong 3 som det närmaste man kan jämföra med. Det var då som Enterprise blev riktigt bra. Tyvärr för sent, men alla Trekkers/Trekkies borde vid det här laget veta att ingen Star Trek-serie blir bra förrän mot slutet av säsong 2/början av säsong 3.

Kanske och förhoppningsvis så bryter Discovery denna trend. Det börjar i alla fall bra och är enligt min mening det bästa pilotavsnittet till en Star Trek-serie hittills.

Jag återaktiverade mitt Netflix-konto för detta. Vi får hoppas att resten av serien blir lika stark eller starkare framöver. Baserat på trailern för resten av säsongen (finns på youtube för spoilerhundar som mig) så ser det ut som detta skulle vara fallet.

Så, Yay, två bra Space Opera-serier som jag följer nu. Den andra är ju givetvis "The Expanse"... Discovery passar alldeles utmärkt som utfyllnad mellan Game of Thrones säsong 7 och The Expanse säsong 3. Tyvärr är det ju bara 15 avsnitt den här säsongen. Man har ju vant sig vid mer när det gäller Star Trek. Men å andra sidan - 15 avsnitt är ju rätt mycket i dagens TV-klimat, där många SF/Fantasy-serier ligger på omkring 10 avsnitt/säsong.

Diskutera detta på forumet

Och den trettonde Doctorn är...

Ja, utan att spoila någonting själv så kan ni se på reveal-videon själv.. :)

 

Själv är jag rätt nöjd med valet, om man säger så. Inte lika förtjust i Chibnall (baserat på hans tidigare Doctor Who/Torchwood-avsnitt), men förhoppningsvis så överraskar även han.

Diskutera detta på forumet

Star Trek: Discovery-trailern är även den här...

Det finns säkert bättre ställen att hitta den på, men länkar till den på streamable för detta.

Kan tilläggas att serien fått ytterligare två avsnitt i säsong 1, vilket innebär att säsong 1 kommer att bestå av 15 avsnitt istället för de ursprungliga 13.

Diskutera detta på forumet

The Expanse, MST3K, Doctor Who och Wheel of Time

Det ser ut som om det är Sony som kommer att göra ett försök att göra en TV-serie as "Wheel of Time" ("Sagan om Drakens Återkomst" på svenska). Låt oss innerligt hoppas att det blir mer av "Game of Thrones"-kvalité och inte elände som "Shannara" eller "The Seeker".

Jag är säker på att det kan göras en bra TV-serie av detta, om bara viljan och kvalitén hos skaparna finns.

För er som är intresserade av ljudböcker, och har lite smådimmiga minnen av serien (eller av någon anledning aldrig läst dem) så ges serien för tillfället ut som ljudböcker. Har själv börjat lyssna på dem nu. Antagligen stoppar de dock där den svenska utgivningen övergavs (efter bok 11, vilket innebär bok 22 i Sverige) men man kan ju hoppas att utgivningen blir en sådan succé att även de tre sista böckerna äntligen kommer ut på svenska (speciellt som dessa tre är fruktansvärt bra).

The Expanse säsong 2 är nu tyvärr slut, som tidigare meddelat så kommer det dock en säsong tre nästa år. Lyckligtvis så har nu Doctor Who äntligen startat upp igen efter det långa uppehållet, så nu har man en ny säsong att se fram emot,

Kan också påpekas att nystarten av Mystery Science Theater 3000 nu finns på Netflix. Inte lika bra som Red Letter Media, men ändock en klassiker som återuppstått.

 

 

 

 

 

Diskutera detta på forumet

The Expanse får en tredje säsong

Livet är bra för en SF-fan just nu. Inte nog med att Star Trek: Discovery snart kommer, The Expanse (min nya favoritserie inom genren) är just nu mitt i säsong 2, men har redan fått löfte om att säsong 3 blir av.

Även denna säsong kommer att bestå av 13 avsnitt (till skillnad från säsong 1, som bara hade 10).

The Expanse bygger på bokserien av James S. A. Corey, och den första boken i serien blev nominerad för en Hugo 2012.

Diskutera detta på forumet

Star Trek: Discovery

Japp, nya Star Trek-serien har nu fått ett namn, och en liten teaser på hur skeppet skall se ut har dykt upp på Youtube.

Om ryktena stämmer så kommer serien att utspela sig i "vanliga" Star Trek-universumet (till skillnad från filmerna).

Apropå filmer, så hoppas jag inte att ni missat att "Star Trek Beyond" nu haft premiär, och fått väldigt bra recensioner vad jag sett.

En fjärde JJ-Trek film är dessutom på g, så vi har iaf nog inte sett det sista av Kelvin-tidslinjen.

Diskutera detta på forumet

Wheel of Time kommer äntligen på TV (hoppas vi)

Uppenbarligen så har det arbetats på att få igång den där TV-serien som många WOT-fans har längtat efter.

Sedan hur bra den kommer att bli är en helt annan fråga. Om ni minns så släpptes ju en sorts "pilot" på betald reklamtid mitt i natten för ett tag sedan, i ett försök av Red Eagle Entertainment att behålla licensen, men jag är inte riktigt säker på att det är dem bakom detta eller någon annan.

Läs mer här

Diskutera detta på forumet

Hugo-nomineringarna är här!

Och, precis som förra året så har Sad Puppies och Rabid Puppies bestämt sig för att blanda sig i nomineringsprocessen. Men det (faktiskt för mig rätt roande) resultatet att "Space Raptor Butt Invasion" av en viss Chuck Tingle nominerats som bästa novell.

Kommer naturligtvis inte att vinna, även om herr Chuck själv snabbt firade genom att skriva ännu en "bok" som passande nog heter "Slammed In The Butt By My Hugo Award Nomination".

Tingle själv uppdaterade sin bio på Amazon med att titulera sig "Hugo Award nominee Dr. Chuck Tingle".

Inga länkar, eftersom inget jag skulle kunna länka är arbetssäkert, men Google är er behjälpliga om ni vill utforska även de mer bizarra delarna av Hugo-nomineringarna.

Det har ju faktiskt funnits en del knepiga nomineringar förr, (minns ni nomineringen för "Gollums Acceptance Speech"?) och det finns fortfarande en hel del bra på röstsedeln, så jag är inte allför oroad för det slutliga resultatet.

Här hittar ni alla nomineringarna

Vinnaren kommer att presenteras på Worldcon i Kansas City, USA.

Minns också att Helsingfors kommer att vara värd för Worldcon 2017. Jag skall dit. Passa på ni också nu när det är så pass nära. Då har ni också chansen att nominera och rösta på vad ni tycker har varit det bästa inom SF och Fantasy det senaste året. Plus träffa författare, andra nördar och allt annat som ingår.

Länk för intresserade av detta: Helsinki 2017

Diskutera detta på forumet

Ny Star Trek-serie

Uppenbarligen så var det dags igen, Star Trek reser sig ur askan (nåväl, filmträsket då) och kommer tydligen att visas på CBS all Access med start 2017. Och givetvis säljas till diverse TV-kanaler då.

Läs mer här

Diskutera detta på forumet

Hugo awards och Finland!

Så, i Worldcon Spokane, USA är nu slut. Tyvärr var jag inte där, men min andra Worldcon kommer absolut att vara 2017, av den enkla anledningen att Helsinki 2017 lyckades vinna budet! Så glid över till Worldcon75 och fundera på att åka dit, nu när det är så nära.

Hugon i år var lite kontroversiell, mest på grund av att vissa grupperingar som ansåg sig vara underrepresenterade bestämde sig för att försöka engagera sina trupper, och de lyckades rätt bra i nomineringsfasen. Mindre bra i röstningsfasen, naturligtvis. Men det ser ändå ut som om det kommer vissa förändringar om två år hur nomineringarna utses.

Nå, här är iaf vinnarna i Hugon. "No Award" hade ett riktigt bra år i år just på grund av de personer nämnd ovan, men de största kategorierna klarade sig rätt oskadda.

See you in Finland... Ja, och givetvis nästa års Swecon!

Diskutera detta på forumet

Ny U.N.I.T-serie från Big Finish med Jemma Redgrave

För er som inte ser Doctor Who så kanske detta är en non-issue, men det är första gången som Big Finish ens fått röra på en karaktär som tillkommit efter att serien återuppstod 2005.

Jag personligen har länge hoppats på att Big Finish, som bland annat gör dramatiserade ljudböcker som fortsätter äventyren med doktor 4-8 (de ännu levande skådespelarna från eran 1963-1989), skulle få tillgång till resten av doktorerna någon gång.

Nyheten

Diskutera detta på forumet

Wheel of Time Tease

Uppenbarligen har någon slags pilot för Wheel of Time visats på amerikansk TV inatt, till allas (inklusive alla WoT-nyhetssiters och Brandon Sandersons) förvåning.

Det låter inte som om det var speciellt bra (en halvtimme lång, ingen promotion, sändes mitt i natten och aningarna om att detta producerades enbart för att produktionsbolaget skall få behålla rättigheterna) men jag planerar i alla fall att se det.

Läs mer om det på Reddit

Diskutera detta på forumet

Twin Peaks återkommer

2016 så återkommer Twin Peaks på Showtime med nio nya avsnitt (förhoppningsvis mer efter det, givetvis).

Vilket passar ypperligt för oss som minns att Laura Palmer lovade Agent Cooper i originalserien att de skulle ses om 25 år.

Både Lynch och Frost är tillbaka, och förhoppningsvis så kan vi äntligen få reda på vad som hände med agent Cooper där i sista avsnittet av säsong 2.

Så, dags att se om originalserien och filmen snart. :D

Diskutera detta på forumet

"Shannara"-TV-serien officiellt upplockad av MTV

Efter framgången med "Game of Thrones" så har jag personligen hoppats på att flera skall hoppa på bandvagnen och producera mer fantasy-TV baserat på böcker.

Vägen från intresse till produktion är dock väldigt lång och krokig men nu så har Terry Brooks och MTV lyckats. Första säsongen av Shannara-serien kommer att bygga på andra boken "Elfstones of Shannara" och bestå av 10 avsnitt.

Nu väntar jag bara på den där "Wheel of Time"-serien jag vill skall hända!

Källa

Diskutera detta på forumet

Doctor Who Humble Bundle

humblebundle.com har gett sig in i Doctor Who-träsket och erbjuder ett gäng Doctor Who-serier för ett belopp du själv bestämmer (dock över en viss summa om man vill ha allt).


Erbjudandet pågår i 14 dagar, och det verkar som om det kan dyka upp mer under resans gång. $15 för 60 nummer låter dock bra, och de erbjuds i alla format inklusive mobi (Kindle) och epub.


Länk till sidan


Diskutera detta på forumet

Golden Globe 2014

Galan innan årets gala - Oscarsgalan - har gått av stapeln i natt svensk tid. Några vinnare är "12 Years a Slave", "American Hustle", "Gravity", Leonardo di Caprio ("The Wolf of Wolf Street") och Elizabeth Moss ("Top of the Lake").

Alla vinnare

Diskutera detta på forumet

Nio förlorade Doctor Who-avsnitt upphittade

Elva gamla Doctor Who-avsnitt från 60-talet har hittats på en TV-station i Nigeria. Två av de upphittade finns redan i BBC:s arkiv, vilket innebär att det är nio "nya" avsnitt. Detta innebär att äventyret "Enemy of the World" är komplett (6 20-minutersavsnitt), och bara ett avsnitt från "Web of Fear" saknas (även där var det 6 avsnitt, varav det saknade nu har återskapats med hjälp av snapshots som redan fanns i BBC:s arkiv och ljudspåret från avsnittet).

Avsnitten säljs från och med midnatt på iTunes, olyckligtvis så har vi i Sverige inte tillgång till TV-serier, men DVD-utgåvor kommer så småningom.

Bakgrund: BBC hade under 70-talet som vana att förstöra gamla avsnitt av TV-serier för att få plats med nya. Detta var trots allt före videons tid, och man ansåg att man inte hade någon nytta av avsntten efter reprisomgången och försäljning av säsongerna till andra länder var slutförda. När detta elände upphörde, så saknades så gott som allt med första och andra doktorn (1963-1969), men en hel del luckor lyckades tätas genom att TV-stationer som köpt avsnitten återlämnade dem.

Efter detta fynd så saknas dock fortfarande 97 avsnitt, men hoppet finns att man hittar fler. Från starten så har det sänts omkring 800 avsnitt om man räknar med den nya TV-serien som startade 2005.

Källa

Diskutera detta på forumet

Golden Globe Awards 2013

I natt gick galan av stapeln som sägs kan ge en fingervisning hur det kommer att gå på Oscarsgalan i februari. Ja, vad tror ni? Vinnare blev bl a "Argo", "Les Misérables", "Amour", "Brave", Daniel  Day-Lewis ("Lincoln"), Christoph Walz ("Django Unchained") och Jessica Chastain ("Zero Dark Thirty"). Och Quentin Tarantino blev belönad för manuset till "Django Unchained".

I TV-världen gick det bra för både "Homeland", "Girls" och "Game Change".

Se hela listan på goldenglobes.org

Diskutera detta på forumet

Netflix lanseras i Sverige

Innan slutet av 2012 kommer Netflix att erbjuda streaming av filmer och tv-serier i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Källor: Bloomberg Businessweek, Moviezine

Här kan du registrera dig för att få meddelande om när tjänsten finns tillgänglig

Diskutera detta på forumet

Viasat Film har en vecka med SF-tema

Den 23-29 juni så kommer Viasat Film att visa diverse SF-filmer för intressade.

Följande filmer kommer att visas:

23/7
20.00: The Adjustment Bureau IMDB
22.00: Impostor IMDB

24/7
20.00: TRON: Legacy IMDB
22.00: Natural City IMDB

25/7
20.00: Priest IMDB
22.00: Resident Evil: Afterlife IMDB

26/7
20.00: I Am Number Four IMDB
22.00: Source Code IMDB

27/7
20.00: Paul IMDB
22.00: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy IMDB

28/7
20.00:Apollo 18 IMDB
22.00: Battle Los Angeles IMDB

29/7
20.00: Attack the Block IMDB
22.00: Skyline IMDB

Förhoppningsvis är alla IMDB-länkar korrekta.. :)

Diskutera detta på forumet

Trailer till säsong 3 av Walking Dead

Zombie-serien har, som ni kanske vet, fått en tredje säsong. Och här kommer trailern till denna. Säsongen har premiär den 14:e oktober i USA.

Diskutera detta på forumet

Canal+ byter namn till C More

Namnbytet träder i kraft 4 september i år och de lovar fler filmer och tv-serier. Större HD-utbud, 3D plus tillgängligt på datorn, mobilen och surfplattan.

Läs mer på canalplus.se

 

Diskutera detta på forumet